Arhivă pentru septembrie 2, 2010

de ce suntem buni?

septembrie 2, 2010

Proiectul „1:1, Exhibiting space”, care reprezintă România la cea de-a XII-a Bienală de Arhitectură de la Veneţia, ce a fost vernisat vineri în Pavilionul României găzduit în Giardini di Castello, a stârnit admiraţia presei britanice de specialitate, informează bdonline.co.uk.

Cea de-a XII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia se desfăşoară în perioada 29 august – 21 noiembrie, sub genericul „People Meet in Architecture”, propus de curatoarea japoneză Kazuyo Sejima. În viziunea acesteia, bienala va fi un forum al ideilor contemporane, cu accent pe modul în care sunt concepute proiectele de arhitectură şi pe atmosfera pe care acestea o creează.

Pentru România, această ediţie are semnificaţia unei premiere la Bienala de Arhitectură: participarea cu două proiecte naţionale, unul găzduit de Pavilionul naţional din Giardini di Castello („1:1, Exhibiting space”) şi celălalt, de Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia („Superbia”).

Potrivit site-ului britanic bdonline.co.uk, standul României din Giardini di Castello s-a detaşat net de pavilioanele celorlalte ţări, remarcându-se prin originalitate şi prin execuţia „solidă” a unei idei unice.

În opinia specialiştilor britanici, România ar trebui să primească o menţiune specială la Bienala de Arhitectură de la Veneţia, nu doar pentru că are cea mai tânără echipă de arhitecţi din istoria evenimentului – media de vârstă a arhitecţilor ce fac parte din echipa al cărei proiect a câştigat selecţia naţională fiind de 25-26 de ani -, ci şi pentru că „a avut curajul de a urma cu rigurozitate o idee singulară cu o claritate convingătoare”.

Proiectul selectat pentru Pavilionul României, „1:1, Exhibiting Space”, este semnat de Ciprian Raşoiu, Romina Grillo, Liviu Vasiu, Tudor Vlăsceanu – care este şi curator – şi Matei Vlăsceanu. Proiectul constă într-o construcţie de mari dimensiuni, ce se întinde pe o suprafaţă de 94 de metri pătraţi, împrejmuită de un coridor pe care vizitatorii pot trece şi viziona expoziţia prin vizoare. În interior poate pătrunde, printr-o uşă, câte un vizitator, care va personaliza spaţiul. Suprafaţa de 94 de metri pătraţi nu este aleasă întâmplător, ci a fost determinată, din calculele făcute de echipa de arhitecţi, drept „spaţiul vital al unui om din Bucureşti”. Proiectul prezintă arhitectura ca spaţiu printr-un joc de volume, lumină şi umbră.

În opinia presei britanice, echipa României are şanse mari de a se impune şi în cursa pentru un premiu neoficial – Leul de Aur pentru cel mai bun cadou promoţional -, deoarece cadourile promoţionale oferite în pavilionul românesc (pungi, tricouri etc.) au fost extrem de apreciate de vizitatori.

(*Mediafax: http://www.mediafax.ro/cultura-media/romania-straluceste-la-bienala-de-arhitectura-de-la-venetia-2010-7079249)

Reclame