toamna cu zile scurte…


Octombrie, citit în stele şi trăit în rost
„Nu tot timpu’ e la un fel; aşa vine că nu poţi face oricând lucru’ tău. Că e nuntă sau rugăciune, că e secetă sau leac, toate ţin de timp. Ce faci la timp, rodeşte, merge bine.” Spînu Elisabeta, 73 de ani, Bran, 1960 (Ernest Bernea – „Spaţiu, timp şi cauzalitate la poporul român”)
Autor: IULIA GORNEANU 1 octombrie 2011

Brumărel i se spune lunii octombrie prin satele noastre, iar oamenii aşteaptă, începând de acum, bruma de argint, întâia vestitoare a zăpezilor iernii. Despre Brumărel se spune că ar fi un fecior frumos, cu inima de gheaţă, şi că atunci când trece călare peste dealuri, munţi şi câmpii, iarba îngălbeneşte în urma lui, copacii îşi leapădă frunzele, florile mor. Ţăranii ştiu asta şi pregătesc livezile şi grădinile pentru iarnă: curăţă pomii de uscături, sapă de jur împrejurul lor şi la rădăcină le pun pământ negru, hrănitor. În unele sate din Ardeal încă din prima zi a lunii se scot icoanele la câmp şi se face agheazma, apoi încep semănăturile de toamnă.

În Calendarul Popular al Românilor prima săptămână a lunii se cheamă „Săptămâna lui Procoavă”, după numele sfântului care acoperă iarna pământul cu zăpadă, celei de-a doua i se spune „Săptămâna Satului” şi stă sub semnul lucrului din gospodărie, cea de-a treia e cunoscută ca „Săptămână a Lucinului”, în amintirea zeului protector al lupilor, iar ultima săptămână a lunii e Săptămâna lui Sâmedru, zeitate însemnată a Panteonului românesc, peste care s-a suprapus praznicul Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Din Gromovnic citire
Şi în această lună, bătrânii satelor deschid Gromovnicul, privesc cu atenţie cerul şi pământul, iar observaţiile meteorologice pe care le fac sunt luate în seamă de întreaga comunitate. Aflăm astfel că, dacă frunzele copacilor cad în prima parte a lunii, este semn de iarnă timpurie şi grea, iar dacă plouă mocăneşte, vor fi viscole năpraznice în decembrie. În schimb, dacă bruma poleieşte câmpul şi mai şi fulguieşte din când în când, prima lună a anului va fi însorită, întocmai ca primăvara.

Cerul lui octombrie are şi el semnele lui, care aşteaptă să fie citite şi înţelese. În vreme de seară, de vrei să ştii ce vreme va să fie în anul următor, trebuie să cauţi „stelele ce se numesc Cloşca”. Dacă înainte de apusul acestei constelaţii e vreme bună, înseamnă că vara viitoare va fi timpurie şi plină de rod; dacă la apusul ei va ploua, „va fi roadă de mijloc la semănături”; de vin ploile după apusul constelaţiei, e semn clar că vara se va lăsa aşteptată.

Citind cerul înstelat, pomii, comportamentul animalelor, ţăranii ştiu de cât fân au nevoie, când trebuie să semene pământul, câte lemne de foc să-şi pregătească pentru iarnă. Se spune că va fi iarnă grea dacă în noaptea de Sâmedru oile se culcă grămadă, şoarecii de câmp se retrag spre sat, nucii şi gutuii sunt prea încărcaţi de rod… Dacă tună în octombrie, e semn de iarnă blândă, iar ceaţa deasă înseamnă zăpadă din belşug la sfârşit de an.

Vremea Scorpiei
Tot Gromovnicul ne spune că în luna aceasta „Soarele intră în numărul semnului cerului al Scorpiei, care este şi friguroasă. Se numeşte aşa pentru că este veninată, cu dureri şi boale pentru nepotrivirea aerului, că dimineaţa este răceală, iar la miazăzi căldură şi zăbuşeală. În vremea aceea să te fereşti de leacuri şi nici într-un chip să nu te apuci de lucru nou. Întru acele zile, când Soarele se află în semnul Scorpiei, de va fi tunet, pâinea se va scumpi, iar pe alte locuri va fi foamete. Iar de va tuna spre miazăzi în ţara Arabiei, vor fi ploi multe şi oamenii se vor îneca în mări şi ape. Iar de va tuna noaptea, multe oraşe şi sate se vor surpa şi fiare vor fi multe spre nenorocul oamenilor. Iar de va fi cutremur, pâine va fi multă, belşug de toate bunătăţile. Iar dacă se va cutremura pământul întru miazăzi, atunci între împăraţi va fi pace şi dragoste.”

Acoperământul Maicii Domnului
În Calendarului Popular prima zi din octombrie aduce în vatra satelor noastre una dintre sărbătorile de peste an considerate îndeosebi ale femeilor: Procoavele sau Acoperământul Maicii Domnului. Înainte vreme, pe întâi ale lunii toată lumea ţinea Procoavele pentru ca vitele să fie apărate, casa şi recolta ferite de foc, iar oamenii păziţi de înec şi de boli. Femeile posteau pentru sănătatea copiilor, iar fetele se rugau Sfântului Procoavă să aibă părul frumos şi să le aducă cât mai degrabă cununa de mireasă. Pentru aceasta, tinerele făceau diverse acte de divinaţie. Mai întâi ajunau, apoi mâncau o jumătate dintr-o turtiţă sărată făcută în acea zi, iar cealaltă jumătate o puneau sub pernă. Se crede că procedând astfel fetele îşi visau prima întâlnire cu ursitul. „Sfântul Procoavă este un sfânt sfinţit de Dumnezeu printre cei dintâi. El acoperă pământul cu un strat de zăpadă; de aceea fetele i se închină, pentru a le acoperi şi lor capul cu belşugul părului şi pentru a le ajuta să se mărite cât mai curând.” (Antoaneta Olteanu – „Calendarele poporului român”, Ed. Paideia, Bucureşti, 2009)

În Panteonul românesc, întocmit de cercetătorul Ion Ghinoiu, Procoavă este o divinitate meteorologică celebrată la 1 octombrie care înveleşte iarna pământul cu zăpadă. Numele lui vine din slava veche şi înseamnă „văl”, iar sub influenţa bisericii acesta este identificat cu vălul cu care Maica Domnului îşi acoperea capul. De aceea, în Bocovina, fetele se roagă de Procoave şi Maicii Domnului pentru a le „înveli” cât mai curând cu vălul imaculat de mireasă.
Se povesteşte că în această zi Sfântul Andrei a văzut-o pe Maica Domnului plutind în văzduh cu mâinile întinse, rugându-i-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc, iar de atunci oamenii o roagă, la rândul lor, să îi acopere cu mila sa şi să-i păzească de toate relele…

(articol preluat: http://www.jurnalul.ro/caleidoscop/calendar/octombrie-citit-in-stele-si-trait-in-rost-592137.html)

Reclame
Explore posts in the same categories: de prin ziare..., mi-a plăcut de nu am aer...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: