„Fericiti veti fi cand oamenii va vor ura pe voi si va vor izgoni dintre ei…”


iarta-i Tata ca nu stiu ce fac

ONG-urile cer oprirea finantarii bisericilor de catre stat
Cristina Mihai, 5 Feb 2013

Peste 20 de ONG-uri din Romania cer parlamentarilor sa stopeze finantarea bisericilor de catre stat.
Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) a publicat pe site-ul propriu un apel catre parlamentari prin care, impreuna cu alte ONG-uri, cum ar fi ActiveWarch sau Salvati Dunarea si Delta, cer ca statul sa nu mai finanteze bisericile.
„Anual, cultele religioase primesc din partea Statului aproximativ 540 de milioane de euro, suma echivalenta cu 0,4% din PIB-ul Romaniei, valoare anuntata de insasi Patriarhia BOR. Asociatiile semnatare fac un apel catre toti membrii legislativului, indiferent de partidul din care fac parte, sa stopeze finantarea de catre stat a cultelor religioase si sa redirectioneze catre Educatie, Cercetare si Sanatate aceste fonduri”, se mentioneaza in apelul ONG-urilor.
„Dincolo de aceasta alocare inoportuna per se, avand in vedere actualul context socio-economic, consideram ca o abordare rationala, in acord cu nevoile imediate si reale ale cetatenilor este absolut necesara, iar Sanatatea, Educatia si Cercetarea sunt domenii prioritare.Este anormal ca intr-un stat laic sute de milioane de euro din bugetele autoritatilor de stat, centrale si locale, sa fie deturnate de la nevoile reale ale tarii spre beneficiul cultelor religioase. Acestea sunt organizatii private si trebuie sa se autofinanteze din contributiile voluntare ale credinciosilor”, se mai mentioneaza in apelul asociatiilor non-guvernamentale.
Semnatari apelului sunt:
1. Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR)
2. ActiveWatch
3. Expeditie in Cultura
4. Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala
5. Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe
6. Fundatia Population Services International in Romania
7. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
8. Asociatia Start Focus
9. Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics

Citeste si:
Criza schimba traditia. Cat ar putea plati Vaticanul pentru a sustine Italia
Greii din IT s-au reunit la biserica pentru a aduce un ultim omagiu lui Steve Jobs
Romanii, un popor credincios? Afla cat de des merg la biserica

10. Asociatia REPER21
11. Asociatia EPAS
12. Asociatia ACCEPT
13. Fundatia Alaturi de Voi
14. Fundatia PACT
15. Asociatia Salvati Dunarea si Delta
16. Green Hours & Teatrul LUNI
17. Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”
18. Asociatia Edusfera
19. Centrul pentru Actiune si Responsabilitate in Educatie
20. Grupul h.arta
21. Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta
Sunteti de acord cu propunerea?

articol preluat: http://www.wall-street.ro/articol/Social/143821/ong-urile-cer-oprirea-finantarii-bisericilor-de-catre-stat.html?utm_source=newsletter-alert-20130205&utm_medium=email&utm_content=alert-20130205&utm_campaign=Newsletter-Alert

Care este rolul religiei in societatea secolului al XXI-lea?

Foto: The Telegraph

Camera Video Profesionala HDR-FX1E
1.490,00 EUR
La o dezbatere avuta la Cambridge Union, profesorul Richard Dawkins a atacat religia considerand-o „de prisos si irelevanta” in secolul al XXI-lea, iar fostul arhiepiscop Rowan Williams apreciaza dimpotriva, ca religia are un loc important in acest secol.

Dawkins a sustinut ca religia a franat progresul stiintific, oferind „false explicatii”, scrie The Telegraph.

Fostul arhiepiscop de Canterburry, dr. Rowan Williams a oferit un argument impotriva, spunand ca religia are fara indoiala un loc in secolul al XXI-lea si problema nu este daca ea ar trebui sa existe, ci dimpotriva care este atitudinea noastra fata de aceasta.

Dezbaterea la care au luat parte cei doi s-a intitulat „Religia nu are un loc in secolul al XXI-lea” si s-a desfasurat in fata a 800 de persoane la Cambrigde Union, pentru a aniversa 200 de ani de la infiintarea acestui club celebru.

Profesorul Dawkins a facut o comparatie intre traditiile crestine si islamice, subliniind faptul ca preocuparea sa centrala a fost pur si simplu sa afle daca religia a fost adevarata.

Dawkins a rezumat argumentul sau, descriind religia ca pe un „politist”. El a spus ca in lumea stiintifica religia a fost vazuta ca un „sarlatan periculos”.

„Religia a fost intotdeauna o materie necesara construirii unei comunitati, a relatiilor de compasiune. Ideea ca angajamentul religios poate fi pur si simplu o chestiune privata este ceva care merge contra curentului istoriei religioase”, a venit contraargumentul lui Williams.

La sfarsitul dezbaterii, clubul a votat si a respins propunerea ce afirma ca religia nu are un loc in secolul al XXI-lea.

Voi ce parere aveti?Sondaj disponibil pe Facebook

articol preluat: http://www.ziare.com/social/religie/care-este-rolul-religiei-in-societatea-secolului-al-xxi-lea-1216903

Biserica raspunde societatii civile: Preotii, printre categoriile cu cele mai mici salarii

Dupa ce mai multe ONG-uri au lansat un apel catre Parlament, cerandu-le alesilor sa stopeze finantarea bisericilor din bani publici, Patriarhia precizeaza ca statul roman nu plateste integral salariile personalului clerical si neclerical, ci asigura doar o contributie de aproximativ 60% la salariile acestora.

„Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Invatamantul preuniversitar), impozitele, asigurarile de sanatate si contributiile sociale sunt platite din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti”, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei, remis Ziare.com.

Societatea civila, apel catre Parlament: Opriti finantarea bisericilor de catre stat

„Aceasta situatie este consecinta secularizarii averilor bisericesti de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci cand Biserica a fost deposedata de sursele de intretinere, iar Statul roman si-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent si intretinerea lacasurilor de cult. In prezent, cea mai mare parte a proprietatilor bisericesti nu au fost inca retrocedate proprietarilor de drept”, precizeza reprezentantii Patriarhiei.

Acestia sustin ca sumele platite de unitatile bisericesti pentru plata impozitelor si asigurarilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt „aproximativ egale sau depasesc valoarea contributiilor la salarii primite de la bugetul de Stat”.

„De exemplu, in fiecare luna valoarea totala a contributiilor la salariile personalului din Administratia patriarhala este de 557.472 lei, iar suma platita de Patriarhia Romana la bugetul de stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurari de sanatate si contributii sociale este de 575.087 lei.

Oricine poate constata faptul ca ceea ce se primeste de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se intoarce la bugetul public prin plata impozitelor si a contributiilor sociale aferente”, se mai arata in comunicat.

Din cei 14.231 de preoti si diaconi ai Bisericii Ortodoxe Romane, peste 1.000 sunt „salarizati exclusiv din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizati neclericali sunt platiti integral de Biserica”, continua sursa citata.

BOR: Preotii, printre categoriile cu cele mai mici salarii

„Precizam ca personalul bisericesc clerical si neclerical se numara printre categoriile socio-profesionale din Romania cu cele mai mici salarii. In numeroase comunitati din tara, in special din mediul rural, din cauza saraciei si a migratiei in strainatate, preotii nu mai reusesc sa-si completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de Stat reprezentand unicul venit sigur pentru intretinerea familiei.

De retinut este si faptul ca anual sumele alocate in bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezinta doar 0, 4 % din PIB, adica de peste 10 ori mai putin decat sumele alocate pentru invatamant si sanatate”, transmite Patriarhia.

In ceea ce priveste personalul monahal, BOR adauga ca „di cei aproximativ 8.500 de calugari si calugarite ortodocsi, numai staretul/stareta si preotul slujitor din manastiri primesc contributie de la bugetul de Stat la salariu, adica doar cateva sute de persoane”.

„In ceea ce priveste cei aproape 7. 700 profesori de religie, mentionam faptul ca acestia au acelasi statut cu celelalte cadre didactice din invatamantul romanesc si sunt salarizati de Ministerul Educatiei. In acest sens, consideram ca prezenta religiei in programa de invatamant din scolile publice este un drept castigat de poporul roman in Decembrie 1989. De altfel, potrivit sondajelor si studiilor sociologice realizate in ultimii 15 ani, majoritatea romanilor apreciaza rolul orei de religie in formarea si educarea tinerei generatii”, se mai arata in comunicat.

Cum explica Biserica faptul ca se inchis scoli si spitale

„In Romania, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 de scoli cu personalitate juridica si arondate, iar nu 4. 700 de scoli asa cum dezinformeaza reprezentantii asociatiei seculare, adica de peste 4 ori mai multe institutii de invatamant. Daca astazi in Romania se inchid spitale si scoli, aceasta se intampla nu din cauza Bisericii Ortodoxe Romane, ci ca urmare a scaderii numarului populatiei, inclusiv a celei scolare”, continua sursa citata.

Mai multe ONG-uri au lansat un apel catre Parlament, cerandu-le alesilor sa stopeze finantarea bisericilor din bani publici si redirectionarea sumelor astfel economisite catre domenii precum educatia, cercetarea si sanatatea.

articol preluat: http://www.ziare.com/social/biserica/biserica-raspunde-societatii-civile-preotii-printre-categoriile-cu-cele-mai-mici-salarii-1216919

Reclame
Explore posts in the same categories: ...fides in..., de prin ziare...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: