de folos sa-ti fie…


Descantecele populare, intre mit si beneficii reale
Silvia Holotiuc

De-a lungul existentei sale, omul si-a cautat leacul impotriva bolilor care-l chinuiau nu numai in natura ci apeland si la alte forme de vindecare, cum ar fi descantecul, care se mai practica si azi, pe la tara, mai ales de catre femeile in varsta.

Sunt oameni care, si-n zilele noastre, in loc sa mearga la medic si sa dea bani pe medicamente, prefera descantecele, si culmea, unora le este chiar de folos, lucru care se poate explica usor.

Mai intai, este vorba de efectul placebo. Daca bolnavul este convins ca descantecul ii face bine, daca are incredere, chiar se intampla sa se faca bine.

Apoi, femeile care practica descantecele nu au scoala, multe dintre ele poate nici nu stiu sa citeasca, si totusi cunosc foarte bine plantele medicinale si stiu in ce boli se recomanda, au ceva cunostinte despre anatomia umana si cunosc bine tehnica masajului, toate invatate acasa, in familie, de la inaintasi.

Descantecul nu este smecherie si nici vrajitorie, nu are nimic de-a face cu cu ceea ce ne arata televiziunile ca practica femeile rrome, in anumite nopti, in locuri prestabilite, considerate de ele propice pentru facerea sau desfacerea de farmece.

Descantecul nu este nimic altceva decat medicina practica la inceputurile ei. Voi exemplifica cum asa si de ce uneori are chiar efecte de-a dreptul miraculoase pentru cei care nu cunosc nimic din tainele acestei practici.

Ca sa-si faca bine treaba, descantatoarea foloseste niste obiecte ajutatoare, precum apa, de regula neinceputa, adusa dimineata, inainte de rasaritul soarelui, carbuni aprinsi, plante medicinale, lumanari, icoane, tamaie, usturoi, busuioc, diferite obiecte de matal.

In timp ce maseaza bolnavul sau ii „trage” locul dureros, descantatoarea foloseste, pentru sonoritate si ritmicitate, niste „cuvinte magice”, cel mai adesea neintelese de cei neavizati care cred ca ceea ce aud sunt, de fapt, formule vindecatoare care ascund in neintelesul lor puterile vindecatoare ale descantatoarei.

Dupa cum se vede, descantatoarea imbina perfect descantecul pe care-l spune soptit, ca pe o poezie, cu reflexoterapia, acel „tras” cum se numea candva, si fitoterapia, la nevoie, administrarea de plante medicinale.

De regula, in apa neinceputa descantatoarea stinge carbuni ori, se stie de mult timp ca utilizarea carbunelui ca remediu in terapia multor boli se bazeaza pe capacitatea acestuia de a absorbi toxinele din organism, ingerate voluntar ori involuntar, sau rezultate din chiar metabolismul organismului.

Pe langa descantecul miraculos si nu prea de-nteles, bolnavului i se da sa bea apa in care au fost stinsi carbunii de lemn. Cunoscand principala caracteristica a carbunelui, aceea de absorbant al toxinelor, starea de bine care apare imediat dupa terminarea descantecului este usor de explicat.

Se poate lesne intelege ca in practicarea descantecelor nu e nimic de neexplicat. Totul a fost descifrat, iar rezultatul depinde numai de puterea gandului celui care apeleaza la asemenea servicii.

La fel se intampla si cu medicii: crezi in ei, apelezi la serviciile lor. Nu crezi, dar totusi apelezi, serviciul medicilor nu se prea justifica. Puterea de vindecare este, de fapt, in capul fiecaruia.

articol preluat: http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/remedii-naturale/descantecele-populare-intre-mit-si-beneficii-reale-1217063

 

Anunțuri
Explore posts in the same categories: de prin ziare...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: