Qvo vadis Domine?


 

Decizie istorica: Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat demisia
11 Feb 2013

Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat demisia incepand cu 28 februarie, din cauza varstei sale inaintate, de 85 de ani, a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului, citat de AFP.
„Papa a anuntat ca va renunta la ministerul sau la ora 20.00 (21.00 ora Romaniei), la 28 februarie. Atunci va incepe perioada «sede vacante» (locul vacant)”, a precizat purtatorul de cuvant Federico Lombardi, intr-un anunt fara precedent in istoria Bisericii Catolice, anunta Mediafax.
Papa Benedict al XVI-lea a explicat, luni, ca nu mai are „fortele” necesare pentru a conduce Biserica Catolica din cauza varstei sale, de 85 de ani.
„Dupa ce mi-am analizat constiinta in fata Domnului, in diverse randuri, am ajuns la certitudinea ca fortele mele, din cauza varstei mele avansate, nu mai sunt apte pentru exercitarea intr-un mod adecvat a ministerului petrinian”, a declarat Papa in latina, in timpul consistoriului de la Vatican, potrivit traducerii in franceza realizata de Vatican ulterior.

Vaticanul anunta „un nou Papa pentru Pasti”

Purtatorul de cuvant al Vaticanului a anuntat, luni, ca un nou Papa urmeaza sa fie desemnat „pentru Pasti”, la 31 martie, dupa demisia lui Benedict al XVI-lea, care va intra in vigoare la 28 februarie, relateaza AFP.

Citeste si:
Cine este Benedict al XVI-lea, papa al carui mandat a fost marcat de scandaluri?
Care este procedura de alegere a Suveranului Pontif
Criza il sperie pe Papa. Vaticanul vrea o banca centrala mondiala

„Ar trebui sa avem un nou Papa pentru Pasti”, a declarat in cadrul unei intalniri cu presa parintele Federico Lombardi, adaugand ca un conclav ar urma sa fie organizat in urmatoarele 15-20 de zile dupa demisie.
Benedict al XVI-lea, care are 85 de ani si nu va participa la conclav, urmeaza sa se retraga intr-o manastire din incinta Vaticanului, dupa un sejur initial in resedinta papala de vara din Castel Gandolfo, in apropiere de Roma.

articol preluat: http://www.wall-street.ro/articol/Social/144111/papa-benedict-demisie-biserica-catolica.html?utm_source=newsletter-alert-20130211&utm_medium=email&utm_content=alert-20130211&utm_campaign=Newsletter-Alert

Discursul prin care Papa Benedict si-a anuntat demisia
11 Feb 2013

Discursul papei Benedict al XVI-lea, pronuntat luni in cadrul unui consistoriu la Roma si in cursul caruia si-a anuntat demisia, incepand cu data de 28 februarie, a fost sustinut in limba latina, iar traducerile in sapte limbi au fost realizate de biroul de presa al Vaticanului, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
„Dragi frati,
V-am convocat in acest Consistoriu nu doar pentru cele trei canonizari, ci si pentru a va comunica o decizie de mare importanta pentru viata Bisericii.
Dupa ce mi-am cercetat constiinta in fata lui Dumnezeu, in mai multe randuri, am ajuns la concluzia certa ca puterile mele, din cauza varstei inaintate, nu mai sunt capabile sa exercite in mod adecvat ministerul petrianian.
Sunt constient ca aceasta misiune, prin esenta una spirituala, trebuie sa fie realizata nu doar prin fapte si vorbe, ci in egala masura prin suferinta si rugaciune.
In acelasi timp, in lumea de astazi, supusa schimbarilor rapide si zguduita de intrebari de o relevanta profunda pentru viata credintei, pentru a carmui Corabia Sfantului Petru si a propovadui Evanghelia, este nevoie si de puterea trupului si de cea a sufletului, putere care, in ultimele luni, a scazut in mine intr-o asemenea masura incat trebuie sa-mi recunosc incapacitatea de a administra misiunea care mi-a fost
incredintata.

De aceea, fiind constient de gravitatea acestui act, in depllina libertate, declar ca renunt la ministerul de Episcop al Romei, succesor al Sfantului Petru, care mi-a fost incredintat de cardinali la 19 aprilie 2005, astfel incat, incepand cu 28 februarie 2013, la orele 20.00, Sfantul Scaun, Scaunul Sfantului Petru, va ramane vacant, pana ce conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif va fi convocat de cei de a caror competenta depinde acest lucru.
Dragi frati, din adancul sufletului va multumesc pentru toata dragostea si munca cu care m-ati sustinut in misiunea mea si imi cer iertare pentru toate greselile mele.
In acest moment, incredintam Sfanta Biserica in mainile Pastorului Suprem, Mantuitorul nostru Iisus Christos, si ne rugam la Fecioara Maria sa fie alaturi de Parintii Cardinali cu grija sa materna, in alegerea noului Suveran Pontif.
In ceea ce ma priveste, in viitor, doresc sa slujesc din toata inima Sfanta Biserica a Domnului, printr-o viata dedicata rugaciunii.
De la Vatican, 10 februarie 2013
BENEDICTUS PP XVI”

articol preluat: http://www.wall-street.ro/articol/Social/144116/papa-benedict-nu-mai-am-fortele-necesare-pentru-a-conduce-biserica.html?utm_source=newsletter-alert-20130211&utm_medium=email&utm_content=alert-20130211&utm_campaign=Newsletter-Alert

Papa da un preaviz de trei saptamani: Benedict al XVI-lea si lumea financiara. Cum va fi ales Suveranul Pontif
11 Feb 2013

Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat demisia incepand din 28 februarie (peste aproape trei saptamani) din cauza varstei sale inaintate, de 85 de ani. Suveranul Pontif, ale carui interventii sunt consacrate mai ales invatamintelor spirituale, s-a remarcat in dese randuri si in calitate de formator de opinie pe teme economice, financiare si nu numai. PLUS care este procedura de alegere a Suveranului Pontif.

Papa Benedict al XVI-lea a cumparat obligatiuni emise de BM

Presedintele Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace, cardinalul Renato Raffaele Martino, declara pe 8 noiembrie 2006 ca va cumpara in numele papei primele obligatiuni emise de International Finance Facility for Immunisation (IFFIm), administrata de Banca Mondiala, cu obiectivul principal dezvoltarea programelor de vaccinare in tarile sarace.

Cardinalul Renato Raffaele Martino nu a precizat care este cuantumul pe care Vaticanul il investeste, pentru sustinerea acestei initiative. „Prin acest gest, papa Benedict al XVI-lea isi manifesta intreaga sa sustinere pentru aceasta initiativa”, a subliniat oficialul de la Vatican.

Obiectivul IFFIm este sa vaccineze cinci sute de milioane de copii, pana in anul 2015, contra unor maladii ca pojarul, poliomielita si tetanosul, care fac, anual, intre doua si trei, pana la cinci milioane de victime, copii, in tarile sarace.

Papa roaga bancile sa ii ajute mai mult pe saraci

„Activitatea bancilor trebuie sa fie indreptata spre solidaritatea cu cei mai saraci si sustinerea economiei reale”, spunea in decembrie 2008, la Vatican, Papa Benedict al XVI-lea. Papa, a carui interventie este consacrata mai ales invatamintelor spirituale, a facut astfel o incursiune in problemele economice.

Criza financiara mondiala a determinat Vaticanul sa publice in 22 noiembrie 2008 un document in care cere „un nou pact financiar international” bazat pe valori etice. Benedict al XVI-lea afirmase, de asemenea, in 6 octombrie ca perioada de criza financiara dovedeste zadarnicia goanei dupa bani si invitase umanitatea sa isi construiasca viata pe baza cuvantului divin.

Papa Benedict al XVI-lea si criza financiara

Jumatate de an mai tarziu, Papa Benedict al XVI-lea solicita din nou lumii financiare crearea unei „autoritati politice mondiale” pentru a „ajuta economiile afectate de criza” si „sa previna agravarea dezechilibrelor”, in prima sa enciclica sociala.

„Pentru guvernarea economiei mondiale, pentru ajutarea economiilor afectate si pentru a preveni agravarea celor mai mari dezechilibre, trebuie creata de urgenta o Autoritate politica mondiala”, afirma Papa in textul de 150 de pagini, intitulat „Caritas in veritate”, care ia in calcul toate problemele cu care se confrunta momentan sociatatea.

„Scena economica internationala, marcata de mari deviatii si nereusite, are nevoie de un model nou pentru a intelege afacerile. Modelele vechi dispar insa alte modele, mult mai promitatoare, apar la orizont. Fara indoiala, unul dintre cele mai mari riscuri cu care se confrunta companiile il reprezinta dependenta de investitori, care limiteaza valoarea lor sociala”, reiese din enciclica.

Documentul mai afirma ca „actorii de pe pietele financiare trebuie sa redescopere radacinile etice ale activitatii lor, pentru a nu abuza de instrumentele sofisticate ce pot fi utilizate pentru a insela asteptarile celor ce economisesc. Buna intentie, transparenta si cautarea de rezultate pozitive sunt compatibile si nu trebuie niciodata detasate una de alta”.

Decret impotriva spalarii banilor

Papa Benedict al XVI-lea a publicat la sfarsitul lunii decembrie 2010 un decret, „motu proprio”, impotriva spalarii banilor, la trei luni dupa lansarea unei investigatii impotriva a doi membri in conducerea bancii Vaticanului. Acest decret privind „prevenirea si combaterea activitatilor ilegale in domeniul financiar si monetar” prevede infiintarea unei Autoritati pentru informatii financiare a Vaticanului.

Papa va aproba o lege pentru prevenirea si combaterea spalarii de bani, a activitatilor criminale si a finantarii terorismului, se arata intr-un comunicat al Vaticanului. Potrivit agentiei de informatii religioase i.Media, aceste dispozitii vor permite intrarea Vaticanului pe lista tarilor care respecta normele luptei cu spalarea banilor, a OCDE si Grupului de Actiune in Domeniul Financiar.

Vaticanul vrea o banca centrala mondiala

Vaticanul a cerut in octombrie 2011 o reforma radicala a sistemului financiar mondial, inclusiv crearea unei autoritati politice globale care sa administreze economia si a unei banci centrale mondiale. Scopul este o noua ordine economica mondiala bazata pe etica si binele comun.

Propunerea, inaintata luni de Consiliul Pontifical pentru Justitie si Pace al Vaticanului, urmeaza unui enciclice, mesaj adresat tuturor catolicilor, a Papei Benedict al XVI-lea din 2009, care a denuntat mentalitatea profitului cu orice costuri ca fiind responsabila de prabusirea financiara. Documentul subliniaza ca „economia are nevoie de etica” si sugereaza ca procesul de reforma sa inceapa cu Organizatia Natiunilor Unite ca punct de referinta.

Astfel, Vaticanul cere infiintarea „unei autoritati publice globale” si a unei ‘banci centrale mondiale” care sa conduca sectorul financiar, intrucat acesta a devenit depasit si deseori ineficient in a face fata crizelor. Biserica cerea inclusiv impunerea de taxe asupra tranzactiilor financiare. Vaticanul condamna astfel ceea ce numeste „idolatrizarea pietelor” si „gandirea neoliberala”, care cauta doar solutii tehnice la problemele economice.

Papa voia o presa cu mai putine subiecte negative

„Stirile negative primesc mai mult spatiu editorial decat cele pozitive, iar continuarea acestor tendinte nu va face nimic altceva decat sa duca lumea spre o directie sumbra, negativa”, avertiza Papa Benedict al XVI-lea in timpul traditionalei slujbe de Anul Nou.

„Raul face mai mult zgomot decat binele: o crima cu sange rece, violenta raspandita pe scara larga, nedreptatile grave, toate acestea se transforma in subiecte de stiri; de cealalta parte, insa, dovezile de dragoste si de ajutor uman raman in umbra”, a spus Papa Benedict miilor de credinciosi care au venit sa asiste la ceremonia religioasa la inceputul acestui an.

„Daca vrem sa intelegem lumea si viata, nu trebuie doar sa ne oprim la stiri, ci sa fim capabili sa ne pastram linistea, sa meditam, sa ramanem calmi si sa reflectam adanc, trebuie sa invatam sa ne oprim si sa gandim”, a mai spus acesta.

Suveranul Pontif s-a aratat sensibil la situatia din media actuale, in conditiile in care, in 2012 cand acesta a intreprins vizite in Cuba, Mexic si Liban, presa a acordat o mai mare importanta procesului de coruptie in care a fost implicat fostul sau majordom, decat respectivelor evenimente oficiale.

articol preluat: http://www.wall-street.ro/slideshow/Social/144117/papa-benedict.html?utm_source=newsletter-alert-20130211&utm_medium=email&utm_content=alert-20130211&utm_campaign=Newsletter-Alert

Explore posts in the same categories: de prin ziare...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: