cu si fara SC in coada


 

Reminder: Din 15 februarie firmele nu mai pot avea in denumire sintagma „societate comerciala”.

Actele constitutive trebuiesc modificate
12 Februarie 2013 Roxana NeaguVezi cele 9 comentarii!

Anumite societati comerciale sunt obligate sa isi schimbe denumirea de la mijlocul lunii februarie, dupa ce noul Cod de procedura civila va intra in vigoare. Firmele au la dispozitie doi ani pentru a opera aceste modificari in actele lor constitutive. Recent, Oficiul National al Registrului Comertului a publicat lista completa a societatilor care au aceasta obligatie.
Legea de punere in aplicare a Codului de procedura civila (Legea nr. 79/2012) obliga societatile inregistrate in registrul comertului care au in denumire sintagma „societate comerciala” sa inlocuiasca aceasta sintagma cu termenul „societate”.

Aceasta prevedere intra in vigoare la 15 februarie 2013, iar firmele au termen pana la 15 februarie 2015 sa o puna in practica prin modificarea actului constitutiv. Va reamintim ca noul Cod de procedura fiscala, deci inclusiv aceasta prevedere, ar fi trebuit sa intre in vigoare inca de la 1 septembrie 2012, insa data a fost amanata pana la 1 februarie 2013 si, ulterior, pana la 15 februarie 2013.

Atentie! Potrivit unei informari a ONRC de la mijocul lunii septembrie, solicitata de AvocatNet.ro, prevederea se aplica doar societatilor care au in denumire sintagma „societate comerciala”, si nu tuturor societatilor care au forma juridica SC – societate comerciala.

Extras dintr-o explicatie oferita de ONRC la solicitarea AvocatNet.ro

„Pana la finalizarea acestor demersuri, societatea poate functiona cu denumirea inscrisa in registrul comertului la data intrarii in vigoare a prezentei legi. inregistrarea in registrul comertului a mentiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbarii denumirii societatii este scutita de taxa de inregistrare”, se mai precizeaza la art. 79 din Legea nr. 76/2012.
Practic, Registrul Comertului va opera in baza unei cereri in registrul comertului computerizat aceasta modificare, fara sa solicite bani, insa redactarea actelor cu noua denumire este o sarcina care trebuie rezolvata de catre societatea in cauza.

„E de notat faptul ca Registrul Comertului nu va percepe taxe pentru aceste modificari, insa a nu se intelege ca va fi gratis. Nu cred ca vreun avocat va rescrie actul constitutuiv si il va atesta fara sa perceapa vreun onorariu”, declara acum cateva luni, pentru AvocatNet.ro, Valentina Saygo, expert contabil si managing partner la Advise Expert Accounting.

Societatile care trebuie sa isi schimbe denumirea: firma ta se numara printre ele?
Recent Oficiul National al Registrului Comertului a publicat lista completa a firmelor care sunt obligate sa isi modifice denumirea odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila la 1 februarie 2013. In total 215 societati se regasesc in aceasta situatie, ele fiind raspandite in toate cele 41 de judete ale tarii, precum si in Capitala.

Cele mai multe firme care vor fi nevoie sa isi modifice denumirea pana la 1 februarie 2015 sunt situate in Bucuresti (43 de societati), Bihor si Cluj (cate 21 in fiecare judet), Gorj (13 societati) si Brasov (10 astfel de firme).

La polul opus se situeaza judetele Botosani, Giurgiu, Calarasi, Mures sau Suceava, unde nu exista decat cate o singura societate care va trebui sa isi modifice denumirea incepand cu 1 februarie 2013.

Potrivit ONRC, iata cateva exemple de societati care sunt obligate sa inlocuiasca termenul de „societate comerciala” cu cel de „societate” pana la 1 februarie 2015:

 • Citadela Societate Comerciala De Productie Constructii Servicii Si Import Export SRL
 • Societate Comerciala Pentru Promovare Internationala SRL
 • Societatea Comerciala De Asigurare-Reasigurare Astra SA
 • Societatea Comerciala De Constructii Si  Reparatii Grand SA
 • Societatea Comerciala Pentru Servicii De Mentenanta A Retelei Electrice De Transport  Smart Sa Bucuresti Sucursala Pitesti
 • Societatea Comerciala Constructii Montaj Vrancea SA
 • Societatea Comerciala Complexul Energetic  Hunedoara S.A.
 • Societatea Comerciala De Comert Reno SRL
 • Societatea Comerciala De Comert Si Prestari Servicii Muset SRL
 • Societatea Comerciala De Comert Si Servicii  Trans-Abc SRL

Oficiul National al Registrului Comertului mai precizeaza in anuntul dat publicitatii recent ca „se recomanda inlocuirea sintagmei <<societate comerciala>> cu termenul <<societate>> in actele constitutive ale celorlalte societati care au prevazuta aceasta sintagma numai in continutul actului constitutiv, nu si in denumire, raportat la dispozitiile art. 226 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, potrivit carora persoana juridica poarta denumirea stabilita, in conditiile legii, prin actul de constituire sau prin statut„.

De asemenea, Registrul Comertului mai arata ca „in ceea ce priveste sucursalele societatilor, in conformitate cu prevederile art. 105 alin. (3) din Normele Metodologice privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor, aprobate prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 2594/C./2008, modificarile privind denumirea sucursalei se inregistreaza la oficiul registrului comertului de la sediul persoanei juridice care a infiintat sucursala, din oficiu, pe baza notificarii si a inscrisurilor doveditoare, transmise pe cale electronica de catre ORCT la care s-a inmatriculat sucursala.

Modificarea denumirii: ce acte sunt necesare

Unul dintre consultantii din Forumul AvocatNet.ro arata intr-o postare ca, pentru modificarea denumirii unei societati sunt necesare urmatoarele documente:

 • Cererea de inregistrare completata in original – formular tipizat ONRC;
 • Dovada verificarii disponibilitatii si a rezervarii firmei (original);
 • Acordul pentru utilizarea denumirii, prevazut de art. 39 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (copie);
 • Actul modificator al actului constitutiv (hotararea adunarii generale a asociatilor actionarilor/decizia asociatului unic sau actul aditional la actul constitutiv, original);
 • Certificatul de inregistrare si, dupa caz, anexa/anexele (original);
 • Actul constitutiv actualizat;

In plus, daca este cazul se anexeaza si o imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original).

Art. 39 din Legea nr. 26/1990 stabileste ca Oficiul registrului comertului va refuza inscrierea unei firme care, neintroducand elemente deosebite in raport cu firme deja inregistrate, poate produce confuzie cu acestea.

In schimb, inscrierea unei firme care contine cuvintele: «national», «roman», «institut» sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice centrale se realizeaza numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului, in timp ce inscrierea unei firme care contine cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice locale se realizeaza numai cu acordul prefectului judetului, respectiv al municipiului Bucuresti, in circumscriptia teritoriala in care solicitantul si-a stabilit sediul social.

Mai mult deca atat, normele legale interzic inscrierea unei firme care contine cuvintele: «stiintific», «academie», «academic», «universitate», «universitar», «scoala», «scolar» sau derivatele acestora.

 

Lista completa a societatilor care sunt obligate sa isi modifice denumirile din luna februarie poate fi consultata AICI ((http://www.onrc.ro/romana/anunt14122012.php).).

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_31724/Reminder/Din/15/februarie/firmele/nu/mai/pot/avea/in/denumire/sintagma/#ixzz2KkNZuSYp
Follow us: Avocatnetro on Facebook

 

Anunțuri
Explore posts in the same categories: de folos sa-ti fie..., de prin ziare...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: