la lupta!


2013 – Anul in care Romania lupta impotriva Cancerului
Iulia,  12 Februarie 2013

Anul 2013 va fi unul de reorganizare al programului national de oncologie si de reinnoire a parteneriatelor cu asociatiile bolnavilor cronici din Romania

Ministerul Sanatatii asigura bolnavii de cancer ca acest program se inscrie intre prioritatile si obiectivele anului 2013. De altfel, primul parteneriat pe care ministrul Sanatatii l-a semnat in cel de-al doilea mandat al sau este cel cu pacientii cu boli cronice, inclusiv cu afectiuni oncologice.

“Cancerul reprezinta o problema importanta de sanatate publica in Romania a carei abordare a fost pana in prezent destul de fragmentara. Avand in vedere numarul in crestere a cazurilor noi de imbolnavire, atat in Romania cat si la nivel mondial, Ministerul Sanatatii si-a stabilit ca prioritate regandirea Programului National de Oncologie cu accent pe partea de educatie, preventie primara si depistare precoce (screeningul organizat).

Nu toate formele de cancer pot fi prevenite, din aceasta cauza, Ministerul Sanatatii se va indrepta cu prioritate catre formele cu potential prevenibil ca de exemplu cancerul de col uterin, de san, colorectal, prin actiuni de screening in vederea depistarii precoce.

De asemenea, anul acesta se va continua dezvoltarea Registrului de cancer si se va urmari cresterea echitatii in accesul la servicii de diagnostic si tratament prin asigurarea infrastructurii institutelor/ centrelor oncologice regionale in zonele deficitare ”, a declarat Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului.

Astfel, in ceea ce priveste investitiile in infrastructura medicala, anul acesta Ministerul Sanatatii va completa lucrarile de la Institutul Regional de Oncologie de la Iasi, un centru important pentru tratarea bolnavilor cu afectiuni oncologice, in special din regiunea Moldovei.

Mai mult, MS va continua investitiile pentru cresterea accesului pacientilor la serviciile de radioterapie de calitate si al serviciilor de paliatie.

Anul 2013 va fi unul de reorganizare al programului national de oncologie si de reinnoire a parteneriatelor cu asociatiile bolnavilor cronici din Romania

In planul Ministerului Sanatatii mai exista organizarea unei subcomisii cu specialitatea oncopediatrie, dar si imbunatatirea politicilor de resurse umane pentru asigurarea personalului necesar formarii unor echipe interdisciplinare in vederea diagnosticarii si tratamentului bolnavilor oncologici.

Ministerul Sanatatii va incuraja parteneriatele care vor aduce proiecte concrete de dezvoltare a acestui sector, inclusiv prin atragerea fondurilor europene.

articol preluat:  http://healthy.kudika.ro/articol/healthy~stiri/25848/2013-anul-in-care-romania-lupta-impotriva-cancerului.html?utm_source=garbo_daily&utm_medium=email&utm_content=kudika_titlu2&utm_campaign=crosspromo

Anunțuri
Explore posts in the same categories: de prin ziare..., despre...bani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: