sfaturi…pentru mai tarziu


CUM POTI AVEA O BATRANETE FRUMOASA?!
Un eseu cutremurator. Materialul este preluat de undeva. Autoarea este anonima, dar fiecare dintre noi poate scrie ceva asemanator. Noua ne este frica sa vorbim despre batranete sau despre moarte. Dar ele vin, oricum. Nu-i mai bine sa ne pregatim, sa vorbim despre asta, sa intrebam, sa primim raspunsuri, sa dam sfaturi daca deja am ajuns la o varsta a intelepciunii ?
„Cine nu are batrani, sa si-i cumpere”…
Cine nu mai are parinti, i-a venit randul…
Totul e atat de simplu!

Sfaturi pentru o batrâne?e fericita
Am scris mai jos câteva gânduri de care as vrea sa tin cont în viitor si care ma gândesc ca poate vor fi de folos cuiva…sau macar sa invite la reflectie…
Ideile sunt de-a valma, asa cum mi-au venit în minte. Deci, ce am învatat îngrijind pe Frau Hildegard (82) si Herr Helmut (87) timp de doua luni în Germania:
1. Ca trebuie sa te ingrijesti de venitul tau la batrânete înca de pe vremea cand poti s-o faci. Cheltuielile, desi scad la batranete pe de-o parte (nu mai cumperi atatea haine, nu mai calatoresti atât de mult, nu mai pleci în concediu, copiii sunt pe picioarele lor), cresc mult pe de alta parte (medici, medicamente, deplasari, mesteri pentru reparatii, ajutor menaj). Pensia primita de la stat poate fi cu totul insuficienta, chiar si pentru pretentii modeste.
2. Ca trebuie sa ai lucruri de calitate în casa si cât esti înca în putere sa pui totul la punct pentru urmatorii 20 ani (instalatii sanitare, electrice, electrocasnice, acoperis, gard, mobila etc)
3. Ca trebuie sa faci eforturi permanente sa fii la curent cu tehnologia (pe cât posibil). E greu sa ai 80 ani si sa nu stii sa folosesti un telefon mobil, sa butonezi o telecomanda, sa folosesti un bancomat…
4. Ca trebuie sa te ai bine cu vecinii.
5. Ca trebuie sa ai prieteni buni si de nadejde, ca trebuie sa fii tu un bun prieten. Sa-i suni, sa va întâlniti, sa organizati actiuni comune. Sa-i feliciti la aniversari si sa le faci cadouri simbolice.
6. Ca trebuie sa fii cât mai activ. Daca lasi garda jos puterile tale vor scadea foarte rapid.
7. Ca trebuie sa-ti dezvolti si sa ai o paleta larga de hobby-uri si de activitati extraprofesionale înca de pe-acum, cât esti înca valid si trebuie sa iei în calcul ca batrânetea aduce cu ea multe neputinte pe diverse planuri. Daca toata viata ai citit sau ai privit la tv, daca ajungi sa-ti pierzi vederea esti terminat. Ziua trece îngrozitor de greu privind în tavan.
8. Ca e întelept sa te îngrijesti cât esti în putere sa achizitionezi aproape de casa o palma de pamânt pe care s-o poti lucra, sa ai un pom, sa faci miscare, sa te simti util, sa ai o leguma sau un fruct proaspate si sanatoase.
9. Aduna amintiri frumoase. Rânduieste-le frumos în albume sau cutii. Completeza un jurnal cu evenimentele si scrie câteva rânduri despre ele. Acum nu realizezi ce vor însemna ele atunci.
10. Împaca-te cu copiii tai si rudele tale. Respecta-le alegerile, încurajeaza-i mereu si roaga-te sa le fie bine. S-ar putea sa nu mai ai timp suficient pentru o impacare…
11. Fa eforturi permanente sa faci sa fie armonie si întelegere în familie. Respectul si toleranta sa fie cuvinte de ordine. Vine vremea când doar ele vor mai conta.
12. Îngrijeste-te de sanatate cât mai bine. Impune de pe-acum un stil de viata si o alimentatie cât mai sanatoase: cât mai multa apa, cât mai multe alimente neprelucrate termic, cât mai putina carne, „sare, zahar si grasimi” cu moderatie, ulei de masline, miere de albine, mese la ore fixe, bioritm, miscare, sport, prieteni, activitati sociale, hobby-uri, curatenie (trup si casa), activitati mentale ?i lista e lunga…. Fa-ti o dantura de calitate. Primul obiectiv al realizarilor tale, pentru tot restul timpului pe acest pamant, trebuie sa fie doar grija pentru mentinerea si imbunatatirea propriei sanatati globale : trup, minte, spirit. Numai sanatos fiind poti sa-i scutesti pe cei dragi de grijile ce si le impun pentru tine, ii poti ajuta tu pe oricare dintre acestia si vei fi ferit tu insuti de atatea neputinte ingrozitoare. “ SACRIFICATUL “ pentru cineva sau ceva duce, in final, numai la necazuri.
13. Descotoroseste-te de ce nu ai nevoie în casa. Evita sa aduni lucruri care nu-ti vor folosi nicodata.
14.Începe sa fii econom. Nu risipi fara rost resursele.
15.Daca îti vei construi o casa ia în calcul eventualitatea ca poti trai cel putin 90 ani si ca un sfert din viata puterile tale nu vor fi nici pe departe cele de acum. N-o fa mare. Copiii cresc repede si-si iau zborul. Daca totusi vrei o casa mare si-ti poti permite, proiecteaz-o în asa fel încât, fie sa poti locui cu copiii si familiile lor (lucru putin probabil), fie sa poti închiria o parte din casa fara sa fii deranjat sau sa deranjezi sau, de ce nu, sa oferi gazduire contra ajutor menajer. Daca poti, mai bine investeste într-o a doua locuinta ce poate fi inchiriata sau daruita copiilor.
16. Nu te gândi sa te muti la pensie la tara decât daca ai confort (apa, gaz), cai de comunicatii bune si un oras aproape si doar daca ai crescut la tara . Altfel, o schimbare prea radicala dupa pensionare va fi greu de asimilat. Primii ani îti va fi bine dar apoi va începe sa-ti fie greu.
17. Gândeste-te ca la pensie va trebui sa ai cu ce-ti umple timpul. Învata sa pictezi, sa bricolezi, sa gradinaresti…orice îti poate umple timpul si, de ce nu, sa-ti aduca un venit.
18. Învata sa acorzi primul ajutor, sa faci injectii si masaj terapeutic.
19. Fii îngaduitor cu cei vârstnici si neajutorati. Ei nu vor sa fie asa…Nu vor sa fie neputinciosi, ursuzi, nefolositori. Daca nu-i poti ajuta într-un fel sau altul, macar nu te mai supara pe ei când îti încurca treburile în goana ta zilnica. Primul care pierzi esti tu..
20. Fii cât mai apropiat cu parintii tai. Daca esti departe de ei suna-i cât mai des, lasa-i sa te cicaleasca fara sa te enervezi, asculta-le aceeasi intâmplare spusa si data trecuta. Când mergi în concediu nu te du ca musafir, pune în portbagaj trusa cu scule si pune la punct ce e de reparat, ajuta-i, cumpara-le ce le trebuie sau stii tu ca le-ar usura batrânetile.
Lista o poate completa fiecare cu ce mai întâlneste pe parcurs. Din fericire avem multi batrâni în jur si multe exemple bune si rele de învatat din ele. Nu ne putem plânge nimanui mai târziu spunând ca n-am stiut.

Ideea e simpla…daca nu începi sa faci nimic din toate acestea înca de pe-acum…

 

material primit pe mail

Anunțuri
Explore posts in the same categories: vorbe primite, vorbe-napoiate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: