apa din stanca…


Tunelul regelui Iezechia - Ierusalim Tunelul regelui Iezechia – Ierusalim

Tunelul regelui Iezechia este un vechi apeduct, aflat sub cetatea Ierusalim, sapat in secolul al VII-lea. Descoperit in secolul al XIX-lea, acest tunel poate fi vizitat de turisti, acestia trebuind, insa, sa mearga prin apele reci care curg de mii de ani.

Iezechia, fiul regelui Ahaz, a trait intre anii 715-687 i.Hr si a fost rege peste Iuda, mostenind conducerea de la tatal sau. Datorita credintei statornice in Dumnezeu, Iezechia, care a domnit vreme de aproape treizeci de ani, a fost cel mai credincios rege pe care l-a avut vreodata Iuda (IV Regi 18-20; II Paralipomena 29-32). El a eliminat complet idolatria, pazind toate poruncile lui Dumnezeu. Pentru aceasta, el a biruit in anumite lupte fiind ajutat in chip minunat de Dumnezeu. In vremea sa a trait Profetul Isaia, care l-a sfatuit si l-a indemnat pe acesta spre pocainta, atunci cand risca sa cada prada duhului mandriei.

Tunelul regelui Iezechia - Ierusalim

Iezechia a trecut la cele vesnice la varsta de doar 54 de ani, dupa ce Dumnezeu l-a tamaduit de o boala grea, prelungindu-i viata cu inca cincisprezece ani. El a fost inmormantat in cetatea Ierusalim, fiind praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 28 august.

Tunelul regelui Iezechia – Ierusalim

In anul 1838, arheologul Edward Robinson, specialist in geografie biblica, a descoperit un tunel de apa, sub cetatea Ierusalim. Deoarece, dupa o anumita portiune, tunelul era blocat, el s-a rezumat la concluzia ca acesta este un apeduct artificial, sapat in munte, care alimenta cetatea cu o apa venita din nord. El a sugerat, insa, ca acesta ar putea fi tunelul sapat in vremea regelui Iezechia, de care aminteste Sfanta Scriptura.

Tunelul regelui Iezechia - Ierusalim

Mai tarziu, in anul 1880, pe cand se scalda intr-un bazin cu de apa din Siloam, un localnic a descoperit intrarea intr-un tunel subteran. Dupa numai cativa metri, el a alunecat intr-un culoar ingust si lung, pe ai carui pereti se aflau urme deosebit de vechi. localnicul a aratat descoperirea arhitectului Conrad Schick, care se afla atunci in oras, acesta din urma observand o inscriptie in limba ebraica, intinsa pe sase randuri.

La inceputul anului 1881, epigrafistul A.H.Sayce s-a stradut indelung pentru a talmaci inscriptia, realizata in secolul VII i.Hr, in vremea regelui Iezechia. Inscriptia, care s-a dovedit a fi originala, deci deosebit de valoroasa, da marturie despre ultimele lucrari savarsite in acest tunel, sapat in vremea regelui Iezechia, si bucuria celor care au lucrat la realizarea lui.

Tunelul regelui Iezechia - Ierusalim

Saparea acestui tunel, care porneste de la izvorul raului Ghihon si se termina in scaldatoarea Siloam, a fost comandata de regele Iezechia, pentru a asigura alimentarea cetatii cu apa curata, in caz de asediu. Potrivit inscriptiei descoperite accidental, tunelul a fost sapat de doua echipe de oameni, simultan, una pornind dinspre est, iar alta dinspre vest. Desi tunelul are un traseu serpuit, cele doua echipe departandu-se pana la treizeci de metri una de cealalta, intr-un final, ele s-au apropiat si s-au intalnit. Avand in vedere lungimea totala a tunelului, adica 554 (533) de metri, intalnirea celor doua echipe, sub munte, a fost socotita si ca o minune a lui Dumnezeu.

Tunelui regelui Iezechia este mentionat si in Sfanta Scriptura, unde citim: „Celelalte fapte ale lui Iezechia, luptele lui si cum ca el a facut iazul si canalul pentru adus apa in cetate, sunt scrise in cartea faptelor regilor lui Iuda” (IV Regi 20, 20). Apoi, in alta parte, citim: „Iezechia a astupat gura de sus a apelor Ghihonului si le-a facut sa curga in jos prin partea de apus a cetatii lui David” (II Paralipomena 32, 30).

Tunelul regelui Iezechia - Ierusalim

Scopul acestui tunel, adica alimentarea cetatii Ierusalim cu apa, in caz de asediu, reiese si din urmatoarea marturie: „Cand Iezechia a vazut ca a venit Sanherib, cu gandul ca sa lupte impotriva Ierusalimului, a hotarat impreuna cu sfetnicii si cu vitejii sai ca sa astupe izvoarele de apa care erau afara din cetate, iar acestia l-au ajutat. Atunci s-a adunat o multime de popor si a astupat toate izvoarele si paraul care curgea prin mijlocul tarii, zicand: Sa nu vina regele Asiriei si, gasind apa multa, sa se intareasca” (II Paralipomena 32, 1-4).

Peste doar cativa ani de la descoperirea pretioasei inscriptii, hotii de antichitati au decupat-o din peretele de piatra al tunelului si au vandut-o unui grec bogat din Ierusalim. De la acesta, autoritatile otomane au conficat-o si au trimis-o in Istanbul (Constantinopol), spre a fi asezata in muzeul sultanului, unde aceasta se afla inca si astazi.

Teodor Danalache

Tunelul regelui Iezechia - Ierusalim

articol preluat: http://www.crestinortodox.ro/pelerinaje/tunelul-regelui-iezechia-ierusalim-139678.html

Reclame
Explore posts in the same categories: ...fides in..., de prin ziare..., de suflet...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: