Legenda martisorului ieri si azi
Publicat pe 1 Martie 2013
Legenda martisorului este veche si frumoasa, de aceea va invitam sa o povestiti micutilor, cu ocazia venirii primaverii.

Luna lui Martisor

Traditia martisorului este intalnita la romani din vechime, fetele si femeile primind in prima zi a lunii martie un mic dar, care amintea de primavara, pe care il purtau toata luna.

Legenda ghioceilor

Ghiocelul este floarea cea mai des asociata martisorului, care se ofera cu aceasta ocazie, deoarece infloreste la inceputul primaverii, ca un adevarat “vestitor” al ei.

Ghiocelul este un simbol al renasterii naturii, al puritatii si gingasiei.

Legenda spune ca ghioceii au aparut dupa caderea din Rai a primilor oameni, Adam si Eva.
Acestia au gasit pe pamant frig si viscol de iarna si au incercat sa gaseasca din nou drumul inspre Rai.

Atunci, un inger trimis pentru a-i pazi, luand un bulgare de nea si sufland peste el, l-a prefacut intr-un ghiocel. Odata cu primul ghiocel, ingerul a adus pentru intaia data si primavara pe pamant.

Legenda Martisorului

In Moldova, se spune ca in prima zi a lunii martie, zana Pimavara, plimbandu-se prin paduri a dat peste o mica floare alba ce se chinuia sa rasara din zapada. Primavara, voind sa o ajute, a inceput sa dea la o parte crengutele si zapada, insa Iarna s-a maniat, vazand aceasta si cu suflu de ger a distrus ghiocelul. Indurerata, Primavara a incercat sa acopere ghiocelul, dar s-a ranit la deget si a curs o picatura din sangele ei peste ghiocel. Picatura de sange a inviat ghiocelul, cu dragostea Primaverii si a invns iarna. Martisorul a ramas de atunci in amintirea sangelui ei rosu scurs peste floarea alba.

O alta legenda arata ca Soarele, in chip de zana preafrumoasa, coborand pe pamant, a fost rapit de un zmeu. Atunci toata bucuria si frumusetea de pe pamant a incetat. Un tanar curajos, a pornit in cautarea zanei si gasind palatul zmeului a reusit sa o elibereze, redand lumii veselia si lumina Soarelui. Ranit de zmeu, sangele voinicului s-a scurs pe zapada, rasarind in acel loc ghiocei, primele flori ale primaverii.

De asemenea se stie ca in Imperiul Roman, anul nou era sarbatorit in prima zi a lunii lui Marte, care era zeul razboiului, dar si al fertilitatii. Aceasta dualitate se remarca si in culorile martisorului rosu/alb- razboi/pace. Anul Nou a fost sarbatorit pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII-lea.

Martisor

Martisoarele se purtau sub forma de amulete pictate in rosu si alb, inca de pe vremea geto-dacilor. Ulterior se purtau sub forma de banuti de aur/argint prinsi cu ata alba si rosie, la gat, la mana sau in par. La sfarsitul lunii, ata se agata de o crenguta inmugurita, pentru ca anul sa aduca belsug de roade.

In Transilvania, firele de martisor se agata de cooarnele animalelor, de ferestre si usi, pentru a alunga duhurile rele. In Moldova, fetele ofera baietilor martisoare de 1 martie si primesc martisoare de la ei, de 8 martie. Traditia Martisorului este intalnita in prezent in Romania, Bulgaria, Macedonia, Albania.

“O noua viata astazi de viata veche legi,
Dau muguri pretutindeni din vestedele crengi.” (Ion Pillat- Martisor)

va recomandam:

Obiceiuri, superstitii si credinte stravechi de Martisor

Martisor special: Ghid astrologic floral pentru fiecare zodie feminina in parte

articol preluat: http://kidz.garbo.ro/articol/Mami/13448/legenda-martisorului-legenda-ghiocelului.html?utm_source=newsletter-kidz-20130301&utm_medium=email&utm_content=kidz-20130301&utm_campaign=Newsletter-Kidz#state=83ef56e05b4e306a4ce7ca84e3d8c9a8&error=unknown_user

Anunțuri
Explore posts in the same categories: de prin ziare...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: