opinii


Se dau urmatoarele date notorii:
1.Dintr-un (1 kg) KILOGRAM masa vegetala uscata(paie, iarba uscata, coceni etc) sau gateje din lemn uscat SE OBTIN IN MEDIE 2(doi) metrii cubi de gaz adesea denumit singaz care are caracteristci si arde precum cel din fractiile hidrocarurilor extrase din zacaminte geo. NU intru in detalii despre chimism bla bla bla
2.Cantitatea medie de masa vegetala uscata (adica tot ce NU se foloseste din productia vegetala) este de 5 (cinci) tone la hectar dar pentru calculul nostru se va lua doar 2,5 tone/ha
Sa se calculeze:
1.Cantitatea medie anuala de GAZ  (in miliarde metrii cubi) ce se poate obtine NUMAI de pe suprafata arabila, fie ea si parlogita, a tarii  care este de aproximativ 14 milioane hectare, prin transformarea masei vegetale uscate in gaz, adesea denumit si singaz.
2.Sa se interpreteze rezultatele astfel obtinute tinand cont de consumul anual de gaz la nivelul tarisoarei noastre dragi si sa se stabileasca care este valoarea in euro a excedentului enegetic astfel obtinut si modul de valorificare.
***
Verde sa fie! multumesc pentru exemplu si ajutor!
La noi in general ce se denumeste ca sursa BIOMASA este acoperita preponderent din lemnul care se arde (ceea ce nu e tocmai eco, dar tine de cald…). Ar mai fi de luat in calcul inafara de deseurile din agrigultura si cele menajere: care in alte tari mai intai se sorteaza, apoi se degazeifica (separand si extragand fractiunea de metan produsa prin descompunere dupa depozitare) iar ce ramane (ca fractiune combustibila solida dupa eliminarea apei) se incinereaza in instalatii furnizand energie termica localitatilor respective.
Ce facem noi cu propriile noastre deseuri e o alta poveste: reciclam mai putin de 2 %, si in general este incurajata de actualele politici si regulamente locale, aruncarea masiva si nesortata a deseurilor (avand cea mai mica taxa de depozit din Europa pentru deseurile nesortate).
In ce priveste deseurile din agrigultura sau prelucrarea lemnului, au aparut pe piata utilaje de compactare sub forma de peleti sau brichete, care pot fi folosite in gospodarie, iar un model mai marisor chiar e bun pentru a incepe o afacere, daca ai la indemane sursa de materie prima.
O politica responsabila in domeniul energiei ar trebui de fapt sa tinda spre eliminarea surselor de energie fosila si investirea in energie curata (eoliana, solara, energia valurilor) si in sisteme majore de acumulare a acestei energii. Asemenea politica ar crea noi locuri de munca si ar mari securitatea energetica….pentru ca totul se bazeaza pe resurse locale.
Nu in ultimul rand e de luat mai mult in semana si energia electrica din sursa fotovoltaica – cea mai nepoluanta si aflata permanent la indemana (ce primim absolut free de la soare / pe zi , acopera cam de 10.ooo ori necesarul omenirii pt ziua respectiva). Si sa nu spuneti ca la noi nu e zona geografica potrivita. Nemtii care au latiduni mai nordice decat noi, sunt campionii pe Europa urmati de Spania.
Aici apropo de Germania, merita citit articolul de mai jos despre Wildpoldsried, un orasel german care produce cu 321% (!) mai multa energie regenerabila decat foloseste. Surplusul de energie produs este introdus in reteaua nationala de electricitate, iar aceasta vanzare aduce oraselului un venit anual suplimentar de aproximativ 5,7 milioane de dolari.(!!!)

Folosind o combinatie unica de panouri solare, generatoare de biogaz, statii de epurare si turbine eoliene, Wildpoldsried a eliminat complet nevoia de a fi conectat la o retea centralizata de electricitate si a reusit crearea de energie regenerabila din abundenta, extrem de benefica pentru economia locala, pentru mediul inconjurator si pentru locuitori.
Sunt convins ca nu e usor, dar nemtii au dovedit deja ca se poate. Si e clar ca un asemenea exemplu ar trebui urmat de toata lumea, inclusiv de Romania!

Cititi aici: <http://wakeup-world.com/2012/07/03/german-town-produces-321-more-energy-than-it-needs/http://wakeup-world.com/2012/07/03/german-town-produces-321-more-energy-than-it-needs/.

opinii primite de la colegi care se implica in politica verde/regenerabila
Reclame
Explore posts in the same categories: atitudini, opinii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: