casele…


Nou vs. vechi: ce apartamente s-au devalorizat cel mai mult
Cristina Mihai, 12 Mar 2013

In luna februarie apartamentele noi si vechi din intreaga tara s-au apreciat cu 0,5%, de la 968 la 973 de euro pe metru patrat. In patru din cele cinci mari orase analizate de Imobiliare.ro preturile apartamentelor vechi s-au situat pe un trend ascendent; in contrapunct, scaderi notabile au fost consemnate de unitatile locative noi din trei centre urbane.

Bucuresti

In Capitala, Indicele Imobiliare.ro a ajuns la o valoare de 1.099 de euro pe metru patrat, cu 1,5% mai putin decat in ianuarie si cu 4,3% mai putin decat in februarie 2012.

Bucurestiul este singurul oras in care apartamentele vechi nu s-au scumpit in ultima luna, pretul mediu cerut pe acest segment mentinandu-se la nivelul atins in luna ianuarie, respectiv 1.020 de euro pe metru patrat util.

Fata de perioada similara a anului precedent, valoarea actuala a apartamentelor vechi este cu 4,4% mai mica. Pe segmentul apartamentelor noi din Capitala insa, in ultima luna a avut loc o scadere de 2%, de la 1.265 la 1.240 de euro pe metru patrat util. Pretul apartamentelor noi este cu 7,3% mai redus decat cel cerut in urma cu 12 luni.

Brasov

In Brasov, pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi si noi s-a mentinut constant in ultima luna, la o valoare de 862 de euro pe metru patrat, ceea ce marcheaza un avans de 0,5% fata de acum 12 luni. Locuintele construite inainte de 1990 s-au apreciat in februarie cu 0,6%, de la 843 la 848 de euro pe metru patrat.

Comparativ cu februarie 2012, nivelul actual al preturilor apartamentelor vechi este cu 0,9% mai mic.

Pe de alta parte, pretul mediu cerut pentru apartamentele nou-construite in orasul de la poalele Tampei a scazut cu 2,3% in ultima luna, de la 952 la 930 de euro pe metru patrat. Brasovul este singurul oras in care apartamentele noi sunt mai scumpe acum decat anul trecut, diferenta fiind de 5,6%.

Cluj

In Cluj-Napoca, preturile locuintelor noi si vechi au consemnat un avans de 2,8% in ultima luna; nivelul actual, de 905 euro pe metru patrat, este cu 3,1% mai mic decat in februarie 2012. Valoarea de listare pentru apartamentele vechi a ajuns la finalul lunii trecute la 970 de euro pe metru patrat, in crestere cu 0,8% fata de nivelul de 962 de euro pe metru patrat atins in ianuarie.

Spre comparatie, in perioada similara a anului trecut, locuintele de pe acest segment erau cu 0,8% mai ieftine.

Pe de alta parte, Cluj-Napoca este orasul in care locuintele noi s-au scumpit cel mai mult in ultimele 28 de zile. Acestea au ajuns la o valoare medie de 856 de euro pe metru patrat, cu 5,7% mai mult decat in februarie (808 euro pe metru patrat), dar cu 2,6% mai putin decat in aceeasi perioada din 2012.

Constanta

In Constanta, apartamentele s-au scumpit in ultima luna cu 1%, pana la valoarea de 874 de euro pe metru patrat, diferenta fata de februarie 2012 fiind de 4,7%, in scadere. Locuintele din blocurile vechi s-au apreciat in ultima luna cu 0,6%, de la 861 la 866 de euro pe metru patrat. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, pretul actual este cu 5,3% mai mic.

Orasul de la malul marii este al doilea care a consemnat scumpiri si pe segmentul locuintelor noi. Preturile acestora au crescut in ultima luna cu 2,5%, de la 882 la 904 euro pe metru patrat util. Diferenta fata de aceeasi perioada a anului trecut este de 2,9%, in scadere.

Timisoara

In Timisoara, Indicele Imobiliare.ro a consemnat in februarie un declin de 0,6%, pana la nivelul de 787 euro pe metru patrat; valoarea actuala este 4,1% mai redusa fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pretul mediu cerut pentru un apartament vechi a ajuns la 777 de euro pe metru patrat, in crestere cu 0,8% fata de pragul de 771 de euro pe metru patrat atins in ianuarie. Valoarea actuala a preturilor apartamentelor vechi este cu 3% mai mica decat in februarie 2012.

La polul opus, orasul de pe Bega este cel care a consemnat cel mai mare declin al preturilor pe segmentul apartamentelor noi: 5,9% in ultimele 28 de zile, de la nivelul de 879 de euro consemnat in prima luna a anului. Pretul actual al apartamentelor noi, de 827 de euro pe metru patrat util, este cu 9% mai mic decat in urma cu 12 luni. Timisoara este, astfel, orasul in care apartamentele noi s-au ieftinit cel mai mult in ultimul an.

S-ar putea sa te intereseze…

Cladirile anului: cele mai spectaculoase constructii

ArchDaily, cel mai vizualizat site de arhitectura din lume, cu peste 280.000 de cititori zilnic, a acordat saptamana aceasta premiile Cladirea Anului pentru anul 2012.

articol preluat: http://www.wall-street.ro/slideshow/Real-Estate/145580/nou-vs-vechi-ce-apartamente-s-au-devalorizat-cel-mai-mult.html?utm_source=newsletter-alert-20130312&utm_medium=email&utm_content=alert-20130312&utm_campaign=Newsletter-Alert

Reclame
Explore posts in the same categories: de prin ziare...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: