despre pierdere si castig…


In urma cu vreo cativa ani, a fost o perioada in care, aproape in fiecare duminica, dupa ce terminam Sfanta Liturghie, se gasea cel putin o persoana care sa se planga „ca hotii i-au spart casa”. Intr- adevar, se fura intr-o veselie, cu caruta de la camp porumb, floarea-soarelui, struguri din vie, din gospodariile oamenilor se furau noaptea pasarile, iar, in preajma sarbatorilor de Pasti si Craciun, miei si chiar porci. Satul era in fierbere. Nu aveam cu ce sa-i ajut pe cei pagubiti, decat sa-i mangai cu o vorba buna. intr-o zi m-am intalnit cu seful de post si i-am spus, in treacat, de nemultumirea oamenilor din sat. Mi-a raspuns ca-l preocupa problema. Sa nu scriu intr-un ceas rau, dar de vreo 2-3 ani aceste furturi au incetat aproape in totalitate.

De cate ori se lasa sec de carne, in duminica respectiva se citeste la biserica Evanghelia in care scrie ca, la sfarsitul veacurilor, cand va veni Fiul Omului si va sedea pe scaunul slavei Sale, se vor aduna inaintea Lui toate neamurile si-i va desparti pe unii de altii, precum desparte pastorul oile de capre, primind fiecare rasplata faptelor sale. Cand citesc aceasta Evanghelie imi vine in minte nea Ion Pitigoi. Eram in anul 2003 si, in duminica aceea, dupa Sfanta Liturghie, nea’ Ion, gradinar vestit, om muncitor, aproape de 80 de ani, dar inca in putere, a ramas in biserica:

– Taica parinte, anul trecut… grau nu prea s-a facut… in schimb, am facut ceva porumb, ca stii ca am un pogon la camp, si alaltaieri am umplut cativa saci de boabe sa fac niste uruiala pentru gaini. I-am pus seara pe prispa, ca plecam a doua zi de noapte si, dimineata, cand m-am trezit… ia porumbul de unde nu-i! Si mi-a furat si gainile, si bine au facut, ca oricum nu mai aveam ce le da! Pe hotii astia, unde-i mai imparte Dumnezeu?

Si nea’ Ion, uitand cateva momente ca este in biserica, a inceput sa blesteme. ii tremura barbia si mai ca-i venea sa planga.

– Nea Ionica, vad ca esti suparat. Nu te pierde cu firea, dumneata esti un barbat tare si te lasi coplesit …
– Ce sa fac, parinte, ca seara, cand ma culc, plang de necaz ca am dat cu sapa un an de zile degeaba, ca femeia mi-a si spus ca o s-o iau razna cu capu’!

– Tataie, uite ce sfat iti dau! Cand te culci seara, dupa ce stingi lumina si pui capul pe perna, sa repeti de zece ori cuvintele lui Iisus: „Ce i-ar folosi omului de ar castiga lumea toata, iar sufletul sau si- l va pierde?”

Am mai stat de vorba cateva minute si, cand a plecat, m-a intrebat:

– Cum sa spun?

– „Ce i-ar folosi omului de ar castiga lumea toata, iar sufletul sau si-l va pierde?”

Duminica urmatoare nea’ Ion a venit iar la biserica.

– Parinte, in seara aceea, dupa ce am venit la dumneata, m-am culcat si am spus de zece ori ce m-ai invatat. Mi-a trecut prin cap ca s- ar putea ca dumneata sa fi ras de mine si, la gandul acesta, am inceput sa rad in pat, ca nevasta-mea mi-a si spus: „Ce ai, ma? Te-ai prostit de razi asa?” I-am povestit ce am discutat noi la biserica si ce crezi ca mi-a spus? „Tot a facut ceva popa pentru tine, ca ieri plangeai… iar acum razi in hohote!”

Cand ne-am despartit si am dat mana, nea’ Ion Pitigoi, in loc de salut, a repetat: „Ce i-ar folosi omului de ar castiga lumea toata, iar sufletul sau si-l va pierde?”. Mergand spre iesirea din biserica, l-am mai auzit o data repetand, ca personajul lui Caragiale, care incurcase biletele de loterie, mergea pe strada si tot repeta: „Viceversa, viceversa… viceversa, viceversa…”.

Pr. Nicolae Trusca Parohia Negoiesti

 

articol preluat: http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-infricosatei-judecati/duminica-infricosatoarei-judecati-139870.html

Reclame
Explore posts in the same categories: ...fides in..., de prin ziare..., de suflet...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: