povesti pe fundul lacului


Lacul Belis-Fantanele, din judetul Cluj
Posted on May 15, 2012 | Leave a comment

Lacul de acumulare Belis-Fantanele apartine de comuna Belis, situata in judetul Cluj, la o distanta de 77 de kilometri S-V de Cluj-Napoca si la o altitudine intre 1000 si 1300 de metri. Localitatea este situata la poalele masivului Vladeasa din Munţii Apuseni, intreaga zona fiind brazdata de trasee turistice montane, iar satele ce pot fi intalnite aici au acea simplitate si frumusete salbatica, ce le este caracteristica satelor romanesti de munte.

Crearea lacului de acumulare, un imens luciu de apa de circa 900 de hectare, a fost posibila doar odata cu transmutarea vetrei satului Belis la circa 3 km distanta, acolo unde se afla azi. Au ramas in urma memoria locului si povestile lui, care sunt pastrate intre zidurile unei biserici ramase acolo, pe fundul lacului de acumulare Belis-Fantanele. Uneori, atunci cand lacul scade, se zaresc zidurile bisericii, insa fara acoperis si clopotnita, pe care oamenii au reusit sa le ia, atunci cand au mutat satul.

Povestea inundarii

Inainte de a ramane pe fundul unui lac, vechiul sat Belis era situat pe valea Somesului Cald, intre dealuri muntoase, iar biserica de pe deal veghea casele din lemn ale motilor. Indeletnicirle localnicilor erau cele traditionale: lucratul lemnului, cresterea de animale, familie si biserica din centrul satului.

Insa, la inceputul anilor ’70, in urma proiectarii lacului de acumulare Belis-Fantanele, oamenii au aflat ca satul lor urma sa fie inundat, iar ei evacuati. Asadar, a inceput contruirea noului sat Belis.

Rand pe rand, carele trase de boi, au carat in susul dealului bucata cu bucata din gospodariile Belisului. Asa au fost mutate gospodarii cu viata satenilor cu tot. Biserica nu a putut, insa, fi mutata, asa incat a fost golita de icoane, obiecte de cult, vesminte bisericesti, clopotele si acoperisul, ce au fost duse si ele in deal. Singurele care au ramas sunt zidurile groase ale turlei de piatra, care se vad in zilele secetoase de vara.

Acum lacul Belis este strabatut de barcile pescarilor si ale turistlor, care vin in zona pentru recreere. Locul este unul frumos si plin de mister, poate chiar datorita istoriei ce a ramas ingropata pe fundul sau.

Descoperire placuta,

Echipa i-Tour

(articol preluat: http://itourblog.wordpress.com/2012/05/15/lacul-belis-fantanele-din-judetul-cluj/)

Reclame
Explore posts in the same categories: călătorind...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: