au furat si ei un pic…pic…pic


Ancheta uriasa la RADET: ce firme sunt vizate in dosarul varf de iceberg al unui FURT de 2 MLD. euro

Patrick Vrabie, 22 Mar 2013 , 15:33
Mai multe companii de constructii au fost vizate de perchezitii intr-un dosar care invoca prejudicii ale Radet prin contracte de lucrari de infrastructura platite dar nerealizate. Acest dosar este insa doar varful icebergului in mecanismul de furt din bani publici, prin care se evapora peste 2 miliarde de euro anual.

Slide 1 / 7

RADET, doar varful icebergulului mecanismului de furt din banii publici a cel putin 2 miliarde de euro anual
Cazul atribuirii de contracte frauduloase de catre conducerea RADET Bucuresti unor firme de constructii , arata cat de vulnerabil la coruptie este sistemul de achizitii publice din Romania, in pofida multiplelor modificari ale legislatiei pe care le raportam Comisiei Europene ca fiind rezultate remarcabile ale activitatii asidue de eficientizare in domeniu, transmite Institutul de Politici Publice, intr-un comunicat de presa dat publicitatii in cursul zilei de azi.

Din 10 miliarde de euro in 2009, 10 miliarde euro in 2010, 16 miliarde de euro in 2011 cat reprezinta totalul achizitiilor desfasurate anual in ultimii ani in Romania, 33% din bani au fost atribuiti prin contracte de achizitii unui numar de numai 50 de firme – arata inca de acum un an Institutul pentru Politici Publice in studiul despre achizitii disponibil aici.

Circa 55% din acesti bani publici merg in lucrari de constructii (adica peste 5 miliarde de euro anual). In repetate randuri in ultimii ani, IPP a atras atentia Guvernelor, inclusiv actualului (care si-a luat angajamentul cresterii transparentei achizitiilor publice) asupra consecintelor tolerarii abuzului asupra banilor din achizitii.

„Daca cineva ar fi avut disponibilitatea sa urmareasca cum acelasi simplu produs standard cumparat de o autoritate publica cu 1 RON este achizitionat de altele cu pana la 4-10 RON, ar fi vazut ca Romania avea minim 2 miliarde de euro „in plus” la dispozitie anual, pentru plata bugetarilor si pensiilor, iar deficitul ar fi fost cu siguranta inlocuit cu cresterea economica”, au declarat reprezentantii Institutului pentru Politici Publice.

Exemplul zilei de astazi, in care exista suspiciuni legate de unele contracte semnate de RADET cu firme de constructii care au primit bani fara sa fi efectuat niciun fel de lucrari, ne ofera in sine o explicatie pentru care se doreste ca acelora ce sustin din banii lor – prin taxe si impozite – bugetele nationale si locale sa le fie ascuns furtul prin achizitii devenit aproape generalizat.

Domeniul achizitiilor publice constituie principala zona de risc criminogen si cu impactul cel mai mare: miza este de ordinul miliardelor de euro anual, au declarat reprezentantii IPP.

Sistemul de achizitii publice in Romania nu constituie o piata concurentiala, refacerea credibilitatii lui fiind vitala pentru atragerea investitiilor straine catre tara noastra.

IPP cere conducerii DNA nu numai sa aloce resurse pentru specializarea procurorilor in domeniul procedurilor de cercetare specifice achizitiilor publice, dar si sa includa si achizitiile publice in lista zonelor de risc major expuse coruptiei asupra carora ar trebui sa isi concentreze atentia cu prioritate. Domeniul achizitiilor publice constituie principala zona de risc criminogen si cu impactul cel mai mare: miza este de ordinul miliardelor de euro anual.

„Speram ca aceasta tema sa se regaseasca inclusiv intre prioritatile noului Procuror Sef al DNA ce urmeaza a fi desemnat”, au declarat reprezentantii IPP.

Pe langa oficialii RADET, in atentia Politiei sunt si mai multe firme private, numele acestora fiind date Mediafax de surse implicate in ancheta. O lista a acestora, in slide-urile care urmeaza! Pana in prezent nu au fost nimeni pus sub invinuire.

ERBASU SA

• CA: 185 mil. lei
• Profit: 29 mil. lei
• Angajati: 900
• Domeniu activitate: Lucrari de constructii si infrastructura
• Actionariat: actionar majoritar familia Erbasu + alti actionari

In cursul acestei dimineti, avocatul Alexandru Avramescu a declarat ca la sediul societatii Erbasu SA se fac perchezitii, fiind cautate acte privind colaborarea firmei cu RADET, in special cea din ultimii ani, pentru lucrari de reabilitare a retelelor de incalzire, precizand ca in sediul societatii a fost si administratorul companiei, Cristian Erbasu.

Textul complet poate fi citit aici.

*Informatii preluate din datele Ministerului de Finante si ONRC.
** Datele financiare sunt pentru anul fiscal 2011

CCEI SRL

• CA: 4,1 mil. lei
• Profit: 272.649 lei
• Angajati: 32
• Domeniu activitate: Lucrari de constructii a proiectelor utilitare pentru fluide
• Actionariat: Stefan Haisan (100%)

SICOR SRL

• CA: 15,8 mil. lei
• Profit: 104.584 lei
• Angajati: 106
• Domeniu activitate: Lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat
• Actionariat: familia Panaitescu

WILO ROMANIA

• CA: 47,2 mil. lei
• Profit: 4,6 mil. lei
• Angajati: 51
• Domeniu activitate: Comert en-gross al masinilor- unelte
• Actionariat: Wilo SE (Germania)

MULTIGAMA TECH

• CA: 23,5 mil. lei
• Profit: 419.872 lei
• Angajati: 24
• Domeniu activitate: Intermedieri in comertul cu masini, echipamente industriale, nave si avioane
• Actionariat: Liviu Gheorghiu (100%)

S-ar putea sa te intereseze…

TOP: Judetele unde inspectorii de la protectia muncii au dat amenzi de milioane

Firmele care au ignorat normele de protectie a muncii si in cadrul carora au avut loc accidente, soldate chiar cu decese, au fost sanctionate serios de catre inspectorii de la Protectia Muncii, care au acordat pe parcursul anului trecut amenzi in valoare de peste 31 milioane lei. Afla care sunt judetele care au primit cele mai mari amenzi, potrivit datelor Ministerului Muncii.
Continuare »

articol preluat: http://www.wall-street.ro/slideshow/Companii/146134/ancheta-uriasa-la-radet-ce-firme-sunt-vizate-in-dosarul-varf-de-iceberg-al-unui-furt-de-2-mld-euro.html?utm_source=newsletter-alert-20130322&utm_medium=email&utm_content=alert-20130322&utm_campaign=Newsletter-Alert

Anunțuri
Explore posts in the same categories: de prin ziare...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: