Da-i cu spritul pan’la ziua…


 

Ce nu stiai despre whisky – se vand 30 de sticle pe secunda, in lume (Video)

Despre whisky, destula lume stie multe lucruri, dar exista si lucruri inedite, poate insuficient vehiculate ori poate numai scapate din vedere. Cu toate acestea, ele merita cunoscute, fie si doar pentru a pigmenta o discutie la un pahar de … whisky.

Iata cateva dintre acestea, oferite de portalul Factroom.

1. Aceasta bautura este unul dintre primele cinci articole considerate a avea mare succes la export din Marea Britanie. In Franta, se comercializeaza mai mult whisky englezesc intr-o luna decat coniac frantuzesc intr-un an.

2. Exista 5.000 de sortimente de whisky din malt. Dintre ele, 90% sunt fabricate in Scotia, respectiv in Marea Britanie.

3. In fiecare secunda se vand in intreaga lume peste 30 sticle de whisky scotian. Aceasta reprezinta dublu fata de toate cantitatile de whisky existente pe piata, respectiv american, canadian, japonez si irlandez, luate impreuna.

4. Exista o bursa de marfuri numai pentru aceasta bautura: World Whisky Index – W.W.I. Portofoliul comenzilor intr-o singura zi la W.W.I poate atinge 320.000 de dolari. Cumparand prin bursa, beneficiarul primeste un certificat de autenticitate pentru fiecare sticla cumparata, precum si dreptul de a o revinde. Cei mai populari investitori in whisky din lume sunt japonezii, chinezii si rusii.

5. Conditiile de pastrare a bauturii sunt reglementate strict. Cu titlu de exemplu, in 1915 pastrarea se putea face numai in butoaie dintr-un anumit lemn si timp de cel mult 2 ani. La interventia producatorilor, termenul s-a prelungit, in 1916, la 3 ani, dar conditia privind lemnul butoaielor a ramas acelasi.

6. In perioada prohibitiei din SUA, se permitea comercializarea de whisky numai de tipul Laphroaig si numai in farmacii, pe baza de prescriptie medicala. Era considerat medicament.

7. In Scotia, doza de whisky se numeste „dram”, dar marimea dramului o stabileste personal fiecare gazda pentru invitatii sai, turnand cantitatea intr-un pahar mare. A devenit populara in Scotia expresia „good dram”. Bautura se ridica pana la inaltimea de trei degete fata de fundul paharului.

8. Pretul este in crestere fata de alte bauturi si s-ar putea ca whisky-ul sa ajunga in viitor cea mai scumpa bautura din lume. In prezent, mai scumpa decat whisky este bautura Macallan (62.000 dolari o sticla veche de 60 de ani; exista in lume 40 de asemenea sticle). Cu toate acestea, in Marea Britanie a fost pusa in vanzare o sticla de whisky irlandez din secolul XIX, la pretul de 100.000 lire sterline (circa 200.000 dolari). Se pare insa ca inca n-a aparut cumparatorul.

9. In mod neasteptat, cel mai mare producator (cantitativ), dar in acelasi timp si cel mai mare consumator de whisky din lume este India.

articol preluat: http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/alcool/ce-nu-stiai-despre-whisky-se-vand-30-de-sticle-pe-secunda-in-lume-1226739

739

Anunțuri
Explore posts in the same categories: de prin ziare...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: