de la rasarit…vine ploaia


ACUZATII. Conducerea combinatului siderurgic ar fi fost implicata în tranzactii dubioase

„Suveica ruseasca“ de la Mechel
28 Martie 2013

„Suveica ruseasca“ de la Mechel
de CLAUDIU PADUREAN 146

Ministerul Finantelor investigheaza o posibila frauda de 130 de milioane lei, iar sindicalistii combinatului de la Câmpia Turzii au depus la DNA o plângere ca urmare a faptului ca a fost pierduta urma unui credit de aproape 50 de milioane euro.

Angajatii Ministerului Finantelor Publice au suspiciuni legate de corectitudinea unor tranzactii facute de compania ruseasca Mechel, spune prefectul din Cluj, Gheorghe Vuscan, informatia devenind publica în contextul în care Mechel a cerut returnarea TVA în valoare de 130 de milioane lei.

Fostii angajati de la Mechel Câmpia Turzii, care de câteva saptamâni protesteaza zilnic în fata combinatului, au cerut autoritatilor sa grabeasca returnarea acestor sume, pentru ca ei sa-si poata apoi încasa, din banii returnati de catre stat, cele trei salarii compensatorii la care are dreptul fiecare dintre cei 720 de oameni aruncati în somaj, în luna februarie. Însa lucrurile sunt complicate de suspiciunile legate de Mechel, spune prefectul Gheorghe Vuscan. Acesta a denumit operatiunile Mechel drept „suveica ruseasca” si a adaugat ca exista informatii potrivit carora compania ar fi exportat fictiv produse în Bulgaria si Ungaria, apoi a cerut returnarea TVA aferenta. În realitate, produsele cu pricina ar fi fost vândute pe piata neagra a materialelor de constuctii din România. „Am aflat un lucru: ca s-ar fi produs si cu aceasta TVA o suveica, un fel de suveica ruseasca, prin care produse metalurgice au fost simulate ca fiind exportate si s-a produs numai o deplasare a facuturilor prin tarile din vecini, prin Ungaria si Bulgaria. Si printre altele am avut si o discutie cu colegii de la Garda Financiara si de la Finantele Publice în legatura cu sesizarea acestor aspecte. Ei (Mechel – n.r.) sunt mari contribuabili, deci toata povestea asta e la nivel central. Vom solicita o analiza urgenta a acestor lucruri”, afirma prefectul Vuscan. La rândul sau, liderul sindical, Ioan Pascu, spune ca a aflat, din auzite, informatii asemanatoare. „Nu am dovezi, dar am auzit ca produsele metalurgice nu au parasit niciodata tara, ci au fost vândute unor distribuitori «de încredere»”, a spus Ioan Pascu.

Cum s-au topit alte aproape 50 milioane euro

Liderul de sindicat a depus o reclamatie la DNA prin care a sesizat procurorii cu privire la o alta masinatiune. Concret, în luna decembrie 2012, Adunarea Generala a Actionarilor Mechel a aprobat contractarea unui credit în valoare de 48,7 milioane euro, garantat cu activele Mechel Câmpia Turzii. Banii au fost împrumutati apoi catre filialele Mechel din Buzau si din Târgoviste, care au intrat rapid în insolventa. „Nimeni nu stie ce s-a întâmplat cu banii, de aceea noi am cerut procurorilor sa faca lumina în acest caz”, a declarat Pascu. Reprezentantii SIF Banat-Crisana, actionar minoritar la Mechel Câmpia Turzii, au contestat în instanta hotarârea prin care a fost validata cererea de împrumut.

Însa banii „s-au topit”, în timp ce dosarul se afla pe rolul instantelor de judecata. La scurt timp, compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL a vândut pachetul majoritar de actiuni la toate cele cinci combinate siderurgice detinute în România de catre grupul rusesc catre compania Nikarom SRL.

Este vorba de combinatele din Câmpia Turzii, Târgoviste, Buzau, Otelu Rosu si Braila. Valoarea tranzactiei a fost de 230 de lei! „Însa aceasta tranzactie nu a fost înregistrata nicaieri, de aceea, Inspectoratul Teritorial de Munca nu poate sa-i amendeze, conform legii, pe actualii directori, pentru ca nu exista acte care sa probeze ca Nikarom a preluat actiunile Mechel. Stim din auzite ca Nikarom este firma parintilor doamnei Olga Ciumakov, reprezentanta Mechel în România. Însa nimeni nu a reusit sa verifice daca este adevarat acest lucru sau nu”, a spus Ioan Pascu. Directorul de la Mechel Câmpia Turzii, Oleg Svedakov, ar fi, potrivit surselor sindicale, sotul Olgai Ciumakova. El nu a putut fi contactat de reporterii RL. Nici cel care conducea pâna acum discutiile cu sindicalistii, Sergiu Lapti, nu a putut fi contactat, în ciuda insistentelor repetate ale reporterilor.

Situatie tensionata

Fostii angajati ai Mechel au intrat în cea de-a cincea saptamâna de proteste. Oamenii au trecut, în repetate rânduri, la blocarea drumului european E 60 pentru a primi salariile compensatorii. Ei au obtinut pâna acum doar câte 900 lei, fapt pentru care protestele vor continua. Combinatul din Câmpia Turzii a fost vândut catre Mechel de Guvernul Nastase, pentru 2,7 milioane euro. Fostii angajati spun ca doar fierul vechi din depozitele combinatului valora mai mult de 3 milioane euro. Mechel a bene­ficiat de stergerea penalitatilor si majorarilor pe care le datora bugetului de stat si care reprezentau cea mai mare parte a datoriilor combinatului catre Fisc.

articol preluat: http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/companii/suveica-ruseasca-de-la-mechel-297413.html

Anunțuri
Explore posts in the same categories: de prin ziare...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: