tot din banii nostri


Radu Opaina: Comasarea RADET si ELCEN va umfla factura

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 16:26

Radu Opaina, fost director al RADET, actual presedinte al Federatiei Asociatiilor de proprietari.

Guvernul a aprobat, miercuri, comasarea companiei RADET cu ELCEN si stergerea datoriilor de peste 2 miliarde de lei, pentru crearea Serviciului public de alimentare cu energie termica a Capitalei. Masura reprezinta o greseala ce se va resimti in factura consumatorului, potrivit fostului director al RADET, Radu Opaina.

„Comasarea RADET si ELCEN este o greseala, pentru ca fiecare dintre cele doua institutii lucra in paguba, pe sisteme corupte, in pierdere, iar comasarea nu va schimba in niciun caz lucrurile”, spune Opaina, acum presedinte al Federatiei Asociatiei de Proprietari din Romania.

„Doua sisteme corupte”

Radu Opaina mai spune ca pana acum, reprezentantii celor doua institutii nu se intelegeau si ca duceau „lupte crancene”, iar acum vor fuziona.

„Miza acestei fuziuni este una politica, iar persoana care va conduce noua institutie va fi una cu un puternic sprijin politic”, crede Opaina.

El recunoaste insa ca scopul declarat al comasarii este stingerea datoriilor RADET catre ELCEN si spune ca ideea proiectului de comasare este una mai veche. Memorandumul privind realizarea Serviciului public de alimentare cu energie termica a Capitalei prin preluarea ELCEN de catre municipalitate a fost aprobat inca din noiembrie anul trecut de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Solicitarea municipalitatii este ca toate cele cinci CET-uri sa fie trecute in domeniul public al Capitalei, impreuna cu activele si pasivele aferente. Serviciul vizeaza producerea, transportul, distributia si furnizarea acesteia prin intermediul unui sistem integrat de alimentare centralizata cu energie termica.

Datorii de peste 2 miliarde de lei se evapora dupa comasare

Neplata la termen a facturilor emise de ELCEN catre RADET a dus la strangerea unor datorii, dar si a unor majorari de intarziere care, in 30 octombrie, erau in valoare 2,24 miliarde lei, din care 1,44 miliarde lei reprezentau datoria principala, iar restul reprezentau penalizari de intarziere.

Dar in momentul in care acest serviciu va reuni cele doua institutii, patrimoniul va deveni comun, iar acestea se vor „stinge de drept”.

ELCEN este controlata de compania de stat Termoelectrica, iar RADET functioneaza in subordinea Primariei Capitalei. Imediat dupa decizia Guvernului, primarul general Sorin Oprescu, a venit la Palatul Victoria, pentru discutii cu premierul Victor Ponta.

articol preluat: http://www.business24.ro/companii/companii-romania/radu-opaina-comasarea-radet-si-elcen-va-umfla-factura-1526906?utm_source=Newsletter__Ultimele_24h&utm_medium=&utm_campaign=newsletter_86818

Reclame
Explore posts in the same categories: de prin ziare...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: