Un leac românesc


 

Borsul sau zeama rezultata din macerarea tarîtelor de grîu contine minerale si un complex de vitamine B si C, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati. De aceea, acest aliment folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sanatate. Puterea terapeutica a borsului vine si de la drojdia de bere care ajuta fermentatia, ingredient care contine vitaminele din complexul B, vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale în forme usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanatate, seleniu, dar, mai ales, crom. Fiind un produs natural, borsul este foarte bogat în enzime. Taranii români pretuiesc acest lichid atît de mult încît talentul de gospodina al femeilor se apreciaza în functie de cît de bine stiu sa prepare borsul. În Bucovina, înainte de intrarea în post, toate vasele si tacîmurile sînt clatite cu bors si apoi binecuvîntate, semn ca borsul este si un dezinfectant. În credinta populara, îi scapa pe copii de deochi si le reda pofta de mîncare.

Pentru anemie, bronsita si mahmureala

Borsului i s-a dus vestea ca e cel mai bun leac la mahmureala. Într-adevar, înlatura simptomele intoxicatiei cu alcool, ameteala, durerea de cap, tremuratul membrelor, senzatia de voma. Se bea un litru de bors. În cazurile de indigestie si de voma, un pahar de bors baut înainte de masa poate fi de ajutor. Se spune ca persoanele care beau zilnic bors mult, se lecuiesc de alcool. Mai ales dupa mese copioase, preparatele cu bors sînt binevenite. Borsul contribuie si la eliminarea toxinelor din organism. Este eficient si în curele de slabire, deoarece stimuleaza digestia si arderea grasimilor. Pe lînga aceste beneficii, poate fi si un adjuvant în cazul bolilor respiratorii precum bronsita, astmul si sinuzita. În cazuri de anemie, functioneaza ca tonic extrem de eficient, prin mineralele si vitaminele continute. Cura cu bors pentru revigorarea organismului dureaza 20 de zile, timp în care se bea un pahar de lichid, cu un sfert de ora înaintea fiecarei mese. Pentru boli respiratorii cronice (bronsita, astm, sinuzita), se beau doua cani. Cura ajuta la vindecarea acestor boli si, mai ales, preîntîmpina agravarile si recidivele. Se fac cure de cîte trei saptamîni. Ca adjuvant în tuberculoza, borsul se bea în fiecare zi, cîte o jumatate de litru, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie.

Previne infarctul si cancerul de colon

Se stie ca borsul elimina toxinele din organism, fiind recomandat în diete de slabit. Se poate bea cîte o cana de bors (250 ml) pe zi, timp de 10 zile. Acest tratament se poate repeta de doua ori pe an, toamna si primavara. Terapia se recomanda persoanelor cu diabet, artrita, guta si cu probleme reumatice, hepatice si renale. Pentru oboseala cronica, se bea un sfert de litru de bors dintr-o data, ca sistemul nervos sa se revigoreze. Pentru toate problemele de ficat si de fiere, fitoterapia recomanda bors, deoarece curata si fortifica organele interne. Se bea pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masa, cîte o cana cu bors în care se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin. Nivelul crescut al glicemiei poate fi reglat tot cu bors, baut înainte de a mînca. Persoanele care au afectiuni pulmonare se refac mai repede daca, în loc de apa, consuma în fiecare zi un litru de bors amestecat cu 250 ml de infuzie de soc (din doua lingurite de flori uscate si o cana de apa clocotita). Aceasta bautura se îndulceste cu miere si se bea înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel putin doua luni. În cazuri grave, terapia se poate prelungi înca doua saptamîni. De asemenea, borsul scade tensiunea si reduce colesterolul, curata rinichii previne tromboza si infarctul, iar ultimele studii arata ca este anticancerigen, luptînd cu cancerul de colon. Este folositor în boli cardiace, insomnii sau dupa un efort fizic sau intelectual. Singurele restrictii sînt în caz de ulcer gastro-duodenal si gastrita.

Bun în cure de slabire si pentru frumusete

Curele cu bors sînt eficiente daca dureaza trei saptamâni. Este indicat ca borsul sa se bea cu un sfert de ora înainte de masa. Daca vrem sa slabim, se creste progresiv numarul canilor, pîna la 7. Borsul poate fi baut si nediluat, însa are gust foarte acru, iar unele persoane nu-i suporta mirosul. Pentru a-i rafina si îmbunatati gustul, poate fi amestecat cu suc de mere, sirop de sfecla de zahar sau zer. Cura interna este recomandata în: boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, tromboza, varice, flebite, artrite), boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice si fosfatice), tuberculoza, intoxicatii cu alcool sau cu tutun. Este un stimulent al sistemului endocrin. Extern, se pot face spalaturi cu bors în ulcere cutanate, degeraturi sau uscaciuni ale pielii.
În cosmetica, borsul face tenul catifelat. Se tamponeaza pielea cu vata înmuiata în bors sau se foloseste în prepararea mastilor cosmetice. Înmoaie mai ales pielea uscata. Efectul borsului este salutar pentru ten în perioadele reci sau cu vînt puternic. Specialistii în geriatrie de la Universitatea din Londra au demonstrat ca borsul favorizeaza absorbtia în intestinul uman a metalelor, precum nichelul, cuprul, seleniul si aurul, dar si a vitaminelor, mai ales la nivelul mucoasei intestinale.

Borsul de acasa

Nutritionistii nu recomanda borsul industrial, de cumparat. Acesta contine aditivi alimentari care dau un gust bun mîncarii, dar este periculos pentru organism. Cel mai bun bors este cel preparat acasa:
1 kg tarîte de grîu, 200 g malai, 200 g de husti (tarîte folosite de la alt bors) sau 20 g de drojdie de bere, o mîna de frunze de visin, marar sau leustean verde sau uscat. Tarîtele se amesteca bine cu malaiul si cu hustile. Se adauga 0,5-1 l de apa calduta. Plamada se lasa la dospit timp de 20-30 minute. Se adauga frunzele de visin si mararul. Se toarna 9 l de apa calda, se acopera vasul cu un tifon si se lasa deoparte, la temperatura camerei, pentru una-doua zile. La început, se amesteca de cîteva ori cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a acrit, se filtreaza, se pune în sticle si se pastreaza la frigider. Vasul în care se prepara borsul trebuie sa fie foarte curat si nemetalic. De obicei, se folosesc ulcelele de lut sau putinele. Iarna timpul de acrire creste pîna la 3-4 zile.

Stiati ca?

– În loc de tarîte de grîu se pot folosi cîteva felii de pîine neagra (300g). În acest caz se pune mai mult malai. Cam 300g malai la 300g pîine neagra. În rest, reteta este aceeasi. În varianta cu pîine neagra, borsul se va acri în 5-6 zile.
– Cînd se prepara borsul vara, în ultima zi de fermentare, se pot adauga în vas ierburi aromate si frunze de legume: patrunjel, telina, leustean. Plantele nu se adauga mai repede, ci numai în ultima zi, pentru a da maximum de aroma.
– Borsul se adauga în ciorbe numai dupa ce a fost fiert în prealabil si dupa ce legumele si carnea din ciorbe au fiert.
– Prin partile Ardealului, exista o superstitie care spune ca borsul se acreste numai daca e pus marti sau joi, iar cel care îl prepara trebuie sa traga de par pe cineva, caci numai asa se acreste borsul.
– Amestecat cu un strop de miere, borsul devine o bautura racoritoare excelenta, preferata si de copii.

Bors de sfecla rosie

. Pentru toate problemele de ficat si de fiere, e bun borsul de sfecla rosie. Avem nevoie de 1 kg de sfecla rosie, o legatura de patrunjel, una de marar, una de leustean, o capatîna de usturoi, o lingurita de drojdie sau o mîna de malai. Toate se pun la borcan, se toarna deasupra apa si se lasa la macerat. Cînd lichidul este acrit, se strecoara si se reumple cu apa borcanul. Borsul care rezulta a doua oara este mai slab, dar înca bun. Din prima strecurare, se beau doua pahare pe zi, din a doua, cîte patru pahare pe zi. Este foarte util bolnavilor de hepatita. Actioneaza ca depurativ general, fortifiant, regenerator al sîngelui.

Un pahar de bors pe zi trateaza toate bolile de ficat si de plamîni, hipertensiunea si anemia

Explore posts in the same categories: culinaria..., de folos sa-ti fie..., mens sana, vorbe primite, vorbe-napoiate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: