povesti de demult


„Scent of Romania” Parfumul de Acasa shared Manastirea Prislop’s photo.

Daca se clatina temeliile se darâma toata casa, daca se destrama casniciile, se strica toata viata noastra….

 

Rebeca era stearpa, ca sa cunosti întelepciunea barbatului ei Isaac; ca nici n-a lasat-o, desi nu-l oprea nici o lege, nici n-a luat alta, n-a adus alta femeie lânga cea sloboda. Lucrul acesta îl fac multi oameni care, sub pretext ca n-au copii. Lasa pe unele si iau pe altele, ca sa-si plineasca desfrânarea; altii aduc tiitoare si umplu casele de nenumarate certuri.

Dreptul Isaac n-a facut asa, ci a continuat sa-si iubeasca sotia data lui de Dumnezeu, si-L ruga pe Stapânul firii sa dezlege legaturile firii(Fac. 25, 21). Si nu-si ocara femeia.

– De unde stim ca n-o ocara?- Chiar din Scriptura! Daca ar fi ocarât-o. Scriptura ar fi spus si aceasta, n-ar fi pastrat tacere asupra ei.Scriptura vorbeste si de însusirile, si de cusururile dreptilor pentru ca de unele sa fugim, iar pe altele sa le urmam. De pilda, când Rahila, nora lui Isaac, s-a plâns lui Iacov, fiul lui Isaac, barbatul a certat-o.Scriptura a vorbit si de una, si de alta; nu le-a ascuns. Rahila i-a spus: “Da-mi copii, daca nu, voi muri!”( Fac. 30, 1). Ce i-a raspuns Iacov? “Sunt eu oare Dumnezeu, Cel ce a stârpit rodul pântecelui tau?”( Fac. 30, 2), a spus el. “Da-mi copii!”, i-a spus femeia. O cerere femeiasca nesocotita. “Spui, femeie, barbatului: “Da-mi copii!, si lasi deoparte pe Stapânul firii?”. Din pricina acestei cereri nesocotite, barbatul ei a certat-o, a potolit cererea ei nesocotita si a învatat-o de la cine trebuie sa ceara.

Dar cu Isaac si cu Rebeca nu s-au petrecut lucrurile asa. Nici el n-a grait astfel, si nici Rebeca nu s-a plâns tânguit.

Acesti doi drepti ne învata cumintenia si credinta. Rugaciunea lui catre Dumnezeu ne arata credinta sa, iar cumintenia lui ne-o face cunoscuta prin aceea ca nu si-a lasat femeia. Mai mult, Isaac n-a ocarât-o, nici n-a deznadajduit! Acestea arata rabdarea Iui, întelepciunea lui, marea lui blândete si dragostea pentru femeia Iui.

Isaac n-a facut asa cum fac multi azi în astfel de împrejurari, ca alearga la vrajitoare si fermecatoare, la lucruri zadarnice, nefolositoare, pagubitoare si pierzatoare de suflet! Nu! Le-a lasat pe toate acestea la o parte, si-a batut joc de toate cele omenesti si a alergat la Stapânul firii, Singurul care poate îndrepta acestea.

Auziti acestea, barbati, luati aminte, femei! Sa-l imitam cu totii pe dreptul acesta!Femeia sa nu aiba nimic mai de pret decât barbatul ei, iar barbatul sa nu aiba nimic mai de dorit decât femeia sa. Întelegerea dintre femeie si barbat tine viata noastra, a tuturor. Ea tine lumea toata. Dupa cum daca se clatina temeliile se darâma toata casa, tot asa, daca se ravasesc casniciile, se strica toata viata noastra.Sa-ti explic. Lumea e facuta din cetati; cetatile din case; casele din barbati si din femei. Daca intra cearta între barbat si femeie, a intrat cearta în case; iar daca sunt tulburate casele, atunci se tulbura si cetatile; iar daca cetatile sunt framântate, atunci, neaparat, întreaga lume e plina de tulburare, de razboi si de cearta.De aceea, Dumnezeu are multa grija de bunastarea casniciilor; de aceea, nu-i lasa pe barbati sa-si paraseasca femeile “decât numai pentru pricina de desfrânare”( Matei 5, 32; 19, 9).

– Ce sa fac, mi se poate spune, daca femeia e certareata, cheltuitoare, dornica de lux, daca are si alte nenumarate cusururi?

– Îndura-le pe toate curajos! N-o lasa din pricina cusururilor ei, ci îndreapta-i defectele toate. De aceea esti capul ei(Efes. 5, 23), ca sa stii sa-i vindeci trupul. Trupul nostru nu-l despartim de cap, oricât de multe rani ar avea! Sa nu despartim, dar, de noi nici pe femeia noastra! Ea ne este trupul nostru! De aceea si spune fericitul Pavel: “Asa sunt datori sa-si iubeasca barbatii femeile lor, ca si trupurile lor” (Efes. 5, 28).

Femeile, la rândul lor, au aceeasi lege fata de noi: “Iubeste-ti barbatul, femeie, cum îti iubesti capul! Cum îti cinstesti capul, asa sa-ti cinstesti barbatul!”.

Nu starui în zadar asupra acestui lucru! Stim câte bunatati vin în casa când femeia se uneste cu barbatul!

Stim câte rele vin în casa când nu se înteleg între ei.

Când barbatul si femeia se cearta între ei, nu-i poate bucura nimic: nici bogatia, nici copiii buni, nici multimea de copii, nici functiile înalte, nici puterea, nici slava sau cinstea, nici petrecerile si luxul, nici alta bunastare!

Înainte de toate celelalte, aceasta sa o cautam! Are femeia ta vreun cusur? Fa ce a facut Isaac! Roaga-te lui Dumnezeu!

Daca el a îndreptat, prin staruinta în rugaciune, betesugul firii, cu mult mai mult noi vom putea îndrepta cusururile vointei rugând necontenit pe Dumnezeu.

Când Dumnezeu te va vedea ca starui de dragul legii Lui, ca rabzi cu vitejie pacatele femeii, te va ajuta în învatatura ce o dai ei, si-ti va da rasplata pentru rabdarea ta. “Pentru ca ce stii, barbate, spune Pavel, daca-ti vei mântui femeia? Sau ce stii, femeie, daca-ti vei mântui barbatul?”( 1 Cor. 7, 16)

“Nu-ti pierde curajul, îti spune Pavel, nu deznadajdui!”. Se poate întâmpla sa o mântui! De nu se îndreapta, tu n-ai pierdut rasplata rabdarii, dar daca o lasi, ai pacatuit, caci ai calcat legea si esti osândit de Dumnezeu pentru adulter.

“Oricine îsi iasa femeia lui, spune Domnul, în afara de pricina de desfrânare, o face sa savârseasca adulter”( Matei 5, 32).

Adesea, poti lua o femeie mai rea ca cea dintâi, si ai savârsit pacatul fara sa capeti liniste.

Dar chiar daca iei o femeie mai buna, aceasta de a doua nu-ti da desavârsita placere, din pricina lasarii femeii celei dintâi, care ti se socoteste adulter.

Ca adulter e lasarea femeii dintâi.

Deci, când vezi ca dai de un necaz, fie în casnicie, fie în celelalte treburi, roaga-L pe Dumnezeu.

Rugaciunea e singura dezlegare, cea mai buna, a necazurilor ce ni se întâmpla. Puternica este arma rugaciunii! Am spus aceasta adeseori, o spun si acum, si nu voi înceta s-o spun. De esti pacatos, uita-te la vames; n-a fost îndepartat, ci i s-au iertat atâta amar de pacate!( Luca 18, 9-l4)

Vrei sa cunosti câta putere are rugaciunea? Iata, prietenia cu Dumnezeu nu savârseste atâtea câte savârseste rugaciunea! Nu-i cuvântul meu! N-as îndrazni sa-mi spun parerea mea într-un lucru atât de însemnat. Asculta Scriptura! Ea îti spune ca ceea ce n-a putut prietenia a putut rugaciunea. “Care din voi, spune Hristos, având un prieten, de se va duce la el si-i va zice: “Da-mi împrumut trei pâini…,” dar acela, raspunzând, îi va zice lui: “Usa e închisa, copiii îmi sunt în pat; nu-mi da de osteneala”… Zic voua: Chiar daca nu-i va da pentru ca i-e prieten, îi va da, pentru îndrazneala lui, cât îi trebuie”( Luca 11, 5-8).

Ai vazut ca ceea ce n-a putut prietenia a putut staruinta?

Si ca sa nu socotesti ca din pricina aceasta a reusit, ca-i era prieten, Hristos a spus: “Chiar daca nu-i va da pentru ca i-e prieten, îi va da pentru îndrazneala lui”. Chiar daca prietenia nu va face acest lucru, spune Hristos, va face staruinta ceea ce n-a facut prietenia.

– De unde stim aceasta?

– De la vames. Vamesul n-a fost prieten cu Dumnezeu, dar I-a ajuns prieten. Deci, chiar daca esti dusmanul lui Dumnezeu, prin staruinta Îi ajungi prieten. Iat-o si pe canaaneanca. Asculta ce-i spune Hristos! “Nu este bine sa iei pâinea fiilor si s-o dai câinilor!”( Matei 15, 26).

– Si cum a facut aceasta daca nu este bine?

– Prin staruinta, femeia a facut ca acesta sa fie un bine, ca sa afli ca prin staruinta ajungem vrednici de ceea ce nu suntem vrednici.

Am spus totul ca sa nu zici: “Sunt pacatos, nu am îndraznire, nu pot sa ma rog!”. Acela are îndraznire, care socoate ca nu are îndraznire; cel ce socoate ca are îndraznire a pierdut îndraznirea, ca fariseul; iar cel care se socoate fara îndraznire si lepadat de Dumnezeu, acela, mai cu seama, va fi ascultat, ca vamesul. Vezi câte pilde ai! Pe canaaneeanca, pe vames, pe tâlharul de pe cruce (Luca 23, 40-43), pe prietenul din pilda, care a cerut trei pâini, pe care nu le-a dobândit atât pentru prietenie cât pentru staruinta. Fiecare dintre acestia, daca ar fi spus: “Sunt pacatos, mi-e rusine, asa ca nu trebuie sa ma duc sa ma rog”, n-ar fi dobândit nimic. Dar pentru ca fiecare din ei nu s-a uitat la marimea pacatelor lor, ci la bogatia iubirii de oameni a lui Dumnezeu, a îndraznit, a prins curaj, si, desi era pacatos, a cerut mai mult decât merita, si fiecare a dobândit ceea ce a voit.

De toate acestea sa ne aducem aminte si sa le pastram în inima. Sa ne rugam necontenit cu mintea treaza, cu îndraznire, cu bune nadejdi, cu multa râvna. Cu câta râvna se roaga altii împotriva dusmanilor lor, cu tot atâta râvna sa ne rugam noi si pentru dusmani, si pentru fratii nostri, si vom dobândi negresit toate cele de folos. Iubitor de oameni este Cel ce da, si nu dorim noi sa luam cât doreste El sa ne dea.

Stiindu-le dar pe acestea toate, sa nu ne descurajam de mântuirea noastra, chiar daca am fi ajuns la nivelul cel mai de jos al rautatii, ci sa ne apropiem de Dumnezeu cu buna nadejde, fiind încredintati ca negresit vom dobândi ce cerem de ne rugam dupa legile puse de EI. “Celui ce poate sa faca toate mai presus decât cerem sau gândim”( Efes. 3, 20), lui Hristos, Împaratul a toate. Dumnezeul nostru, I se cuvin toata slava, cinstea si închinaciunea, împreuna si Parintelui Celui fara de început si Prea Sfântului si de-viata-facatorului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

Din “Despre desfatarea celor viitoare. Sa nu deznadajduim. Noua cuvântari la Cartea Facerii”Ed. IBMBOR – 2008

site sursa tainacasatoriei.wordpress.com
Unlike · · Share · 2 · 26 minutes ago ·

from: http://www.facebook.com

Anunțuri
Explore posts in the same categories: trăgând cu ochiul la...alţii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: