povestiri de cafegiu


Beti cafea? Cel mai mare cafegiu din Bucuresti, va învata cum sa preparati o exceptionala cafea dimineata

De vorba cu Gheorghe Florescu, autorul cunoscutei carti „Confesiunile unui cafegiu”

Dupa o viata de om traita si învârtita în jurul cafelei (de la vârsta de 8 ani, pe când ucenicea la mentorul sau, armeanul Avedis Carabelaian, sI pâna la cei 69 de ani, pe care-i va împlini în curând), Gheorghe Florescu pare el însusi compus din cele mai aromate, rare sI rafinate boabe de cafea din lume. Este o adevarata enciclopedie în materie, putând povesti ore în sir de la primii zori ai descoperirii sI prepararii magicei licori sI pâna la marii oameni ai lumii pasionati în exces de parfumata fiertura. SI daca, totusi, nu poate divulga secretul profesional propriei retete de preparare a cafelei, se bucura, în schimb, sa va arate cum se poate pregati cea mai minunata ceasca de cafea cu mijloacele pe care le aveti la îndemâna.

Atentie! „Barbatul trebuie sa faca sotiei cafeaua”

Când intri în micuta pravalie situata în Piata Roseti din Bucuresti, olfactiv, simti cum te dezmiarda zeci de arome amestecate ce te fac sa inspiri cu nesat aerul dens, îngemanat cu parfumul boabelor de cafea proaspat prajite sI depozitate în cilindri de sticla. Abia apoi, vizual, realizezi ca nu esti departe de-a crede ca ai intrat în pestera comorilor lui Ali Baba. Alune, fistic, serbet, dulceturi, bauturi fine, fac ca papilele gustative s-o ia razna, creând pofte de nestavilit. Dincolo de tejghea, coborât parca din povestile cu Harun-al-Rashid, ca un „calif” al cafelei, sau ca un pezevenghi mos Cadâr, din piesa „Tache, Ianche sI Cadâr” a lui Victor Ion Popa, sta Gheorghe Florescu gata sa interactioneze amical sI sagalnic cu oricare client intrat pe usa. „Negustorul ideal este pentru Jurnalul National”, versifica vesel la moment cafegiul. Cum „la asa ceva e imposibil sa spui nu” (ca într-un vers al lui Alexandru Andries, ce sta înramat la loc de cinste pe unul din peretii cafenelei), cafeaua se accepta sI se porneste discutia. „Minunat sI recomandat este ca barbatul sa faca iubitei sau sotiei cafeaua de dimineata! Sa stiti de la mine: cafeaua fidelizeaza cuplul. SI sa nu-mi spuna nici un barbat ca nu se pricepe, fiindca numai daca nu vrea sau nu are dragoste de partenera nu poate surprinde placut, dupa o noapte furtunoasa, cu o ceasca de cafea preparata în buza zilei! Multi asociaza cafeaua cu tigara. Dar, asa cum un vin bun nu trebuie stricat cu apa minerala, nici gustul cafelei nu trebuie alterat cu fumul de tigara. Însa asta e treaba fiecaruia, eu n-am fumat niciodata, dar cafea beau de la 8 ani”

„Balzac bea 50 de cafele pe zi”

Cu o tichie traditionala armeneasca pe cap, primita recent din Nagorno-Karabakh (de care e mândru nevoie mare!), asezat comod, cafegiul deapana povestea cafelei: „Dupa parerea mea, Europa n-ar fi evoluat pâna la stadiul unde este acum daca n-ar fi fost bobul de cafea. Marile revolutii din Europa s-au facut sub imboldul cafelei, caci, indirect, bobul de cafea a influentat aceste miscari de mase, pregatirile revolutiei franceze facându-se în cafenelele Parisului. Cafeaua socializeaza. Prima cafenea din lume s-a înfiintat la Mecca, în 1517. Guvernatorul cetatii nu prea a fost de acord cu asta, ca musulmanii de acolo beau cafeaua cu sacul si deveneau mai agitati. Cu credinta ca nu ofensez distinsele doamne, afirm hotarât ca cea mai buna cafea o fac barbatii, fie ca o fac pentru ei, fie ca o fac pentru iubitele lor. Gingis-Han îsi prepara cafeaua singur. Napoleon avea sapte ibrice deodata puse pe jar. Balzac bea 50 de cafele pe zi, Robespierre era mare bautor de cafea, iar Jean Jaques Rousseau adulmeca în primul rând aroma cafelei de dimineata sI abia apoi celelalte arome ale naturii. De la noi stiu sigur ca guvernatorul Mugur Isarescu îi prepara cafeaua sotiei, iar Rebengiuc îsi face de-o viata singur cafeaua de dimineata”.

Secretul prepararii cafelei la domiciliu

Comerciant de-o viata, a învatat ca sunt clienti care ar oferi de la 15 lei (150.000 lei vechi) pâna la 160 lei (1.600.000 lei vechi) pe 100g de cafea sI cunoscatori care ar cumpara o sticla de Brandy Ararat Divin chiar sI la pretul de 2.400 lei (24.000.000 lei vechi), produse care de gasesc la vânzare în cafeneaua sa. De aceea lucreaza pentru toate buzunarele si pentru toate mofturile. „Pretul oglindeste întotdeauna calitatea, sunt preturi internationale. Dar vreau sa spun pentru cititorii Jurnalului National cum se face cea mai buna cafea, din cafeaua pe care o are omul acasa, o cafea normala la ibric. Se ia ibricul sI se masoara apa cu ceasca cu care se bea cafea, cam 50 ml. Se pune la fiert. Daca se bea cu zahar, se pune o lingurita rasa. Daca se bea cu miere, se pune mierea la sfârsit, mierea nu trebuie fiarta. Când apa ajunge la o temperatura calduta, ca de facut pâine, atunci se pun doua lingurite de cafea (pentru fiecare ceasca) nici pline cu vârf nici rase, obisnuite. Se amesteca si se lasa sa fiarba pâna când devine fiertura mai vârtoasa, dar sa nu ajunga sa dea în clocot. Se mai ia un vârf de lingurita de cafea si se presara ca o ploaie, cum ai pune zahar pudra peste o gogoasa. Acest vârf de lingurita presarat reprezinta marele secret al unei cafele de exceptie la ibric! Se amesteca, se face un caimac abundent care se pune, o lungurita-doua, în cesti. Cafeaua din ibric se lasa sa fiarba pâna da în clocot si se pune peste caimacul din ceasca. Soliman Magnificul asa facea, învatat de catre un armean. Armenii domina lumea cafelei, sunt cei mai buni preparatori de cafea din lume”, încheie cu zâmbet larg Gheorghe Florescu. Iar noi am încalecat pe-o sa/Si v-am spus povestea cafelei asa.

fragment primit pe mail…

Reclame
Explore posts in the same categories: vorbe primite, vorbe-napoiate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: