mistere…


Misterele unei civilizatii sofisticate, elucidate în urma unor descoperiri unice într-una dintre cele mai izolate tari din lume (FOTO)
07.04.2013 | 1 Comentarii

Cetatea Gonur-Tepe gazduia acum patru milenii câteva mii de persoane

Acum mai bine de patru milenii, orasul-fortareata Gonur-Tepe gazduia o civilizatie avansata si rara ce se gasea în centrul unei regiuni prospere. Cetatea a zacut îngropata sub nisipurile desertului Kara Kum din vestul Turkmenistanului.
Gonur-Tepe a fost descoperita de arheologii sovietici în secolul trecut, iar acum aceasta misterioasa cetate ce gazduia cândva câteva mii de persoane începe sa-si dezvaluie treptat secretele, arheologii descoperind tot mai multe artefacte cu ocazia fiecarei sapaturi.

Dimensiunile imense ale complexului ce se întinde pe 30 de hectare nu pot fi apreciate corect decât din aer, de unde fostele cladiri ale cetatii par ca un labirint într-un desert înconjurat de pereti de mari dimensiuni.
Aflate la doar 50 de kilometri de stravechiul oras Merv, aflat pe Lista Patrimoniului Mondial elaborata de UNESCO, ruinele cetatii Gonur-Tepe ofera un indiciu pretios despre bogatiile arheologice ale Turkmenistanului, una dintre cele mai izolate tari din lume.

În jurul anului 2.000 î.e.n., Gonur-Tepe era principala asezare din regiunea Margush sau Margiana, unde se gasea una din cele mai sofisticate civilizatii din Epoca Bronzului, dar care este totodata foarte putin cunoscuta.

Situl arheologic a fost acoperit de nisip pâna secolul trecut, când a fost descoperit de celebrul arheolog Viktor Sarianidi. Cercetatorul are astazi 84 de ani, dar acest lucru nu-l va opri din studierea sitului si în aceasta vara.
„Îmi amintesc foarte clar bucuria pe care am avut-o atunci când am descoperit aceasta comoara arheologica. O senzatie chiar sub picioarele mele”, a povestit arheologul rus pentru AFP.

În fiecare vara, anotimp în care se efectueaza sapaturi la Gonur-Tepe, arheologii fac noi descoperiri ce atesta calitatea si maiestria artizanilor din Epoca Bronzului ce traiau în aceasta cetate ce numara mii de locuitori.

Artizanii cetatii puteau modela metale, stiau sa realizeze bijuterii din aur si argint, puteau crea obiecte în scopuri religioase si puteau totodata sa sculpteze în os si piatra.
„Este uluitor sa vedem cât de avansate erau tehnicile acestor oameni. Artizanii au învatat sa schimbe forma naturala a pietrei la temperaturi înalte si apoi o lustruiau pentru a mentine noua forma”, a explicat arheologul Nadejda Dubova.

„Anul acesta, Gonur ne-a oferit o noua surpriza, un mozaic fantastic”, a mai explicat experta, subliniind ca acest obiect dateaza dinaintea perioadei în care romanii si grecii realizau mozaicuri.

Ruinele de la Gonur-Tepe reprezinta punctul central dintr-o retea de orase si asezari din regiunea deltei râului Morghab ce curge prin Turkmenistan de la sursa sa din Afghanistan.

Gonur-Tepe se gaseste la trei ore cu masina de Mary, cel mai important oras al provinciei, dintre care doua ore sunt petrecute pe un drum prost ce trece pe lânga numeroase ferme colective abandonate si înca o ora printr-un tarâm desertificat.

Mary, aflat la 380 de kilometri de capitala Ashgabat, este un oras de provincie tipic, ce gazduieste 200.000 de persoane si care a fost construit în cea mai mare parte în stil sovietic.

La 30 de kilometri de Mary se gaseste cealalta glorie a regiunii – ruinele marelui oras Merv, a carui importanta dateaza din epoca persilor ahemenizi si care si-a atins maximul de glorie în secolul al XII-lea.

Merv a intrat în declinul terminal dupa ce a fost jefuit de mongoli în 1221 în urma unei cuceriri brutale, ce a dus la moartea a zeci de mii de persoane. Ruinele sale sunt la fel de abandonate ca cele din Gonur-Tepe.

Cea mai mare comoara este mausoleul sultanului Sanjar sub conducerea caruia Merv era un oras de 200.000 de persoane si, pentru putin timp, unul dintre cele mai populate asezari omenesti din lume.
Mausoleul este acoperit cu o cupola cu diametrul mai mare de 17 metri. Ruslan Muradov, un istoric specializat în arhitectura, afirma ca designul mausoleului era revolutionar.

„Designul domului anticipeaza cu 300 de ani ideile marelui arhitect renascentist Filippo Brunelleschi”, cel ce a proiect domul catedralei din Florenta, spune Muradov.

Spre deosebire de ruinele din Gonur-Tepe, Merv a fost excavat înca de pe vremea tarilor, atunci când Turkmenistanul de astazi era parte a Imperiului Rus. UNESCO a inclus Merv pe lista Patrimoniului Mondial în 1999.

Arheologii abia încep sa descopere bogatiile regiunii Mary, afirma Viktor Turik, un istoric din cadrul muzeului de istorie Mary.

„În regiune se gasesc 354 de monumente arheologice, iar 95% dintre acestea nu au fost niciodata studiate de experti”, subliniaza istoricul.

Turkmenistan ramâne una dintre cele mai izolate tari din lume, însa în fiecare an acest stat continua sa fie vizitat de un numar mic de turisti, cel mai des în cadrul unor tururi specializate.

În Mary se gasesc doar trei hoteluri, desi presedintele Gurbanguly Berdymukhamedov a ordonat de curând construirea unui nou hotel cu 350 de paturi pentru a încuraja turismul.

Autoritatile nu au stabilit ce soarta vor avea extraordinarele bijuterii de aur si argint pe care le descopera arheologii în aceasta regiune, dar care au nevoie de eforturi considerabile de restaurare si conservare.

Un angajat al autoritatii turkmene ce gestioneaza patrimoniul national afirma ca, la un moment dat, au existat discutii cu departamentul de antichitati al Muzeului Luvru din Paris, însa negocierile au esuat.

„Multe descoperiri unice, ce nu aseamana cu nimic altceva descoperit vreodata în lume, îsi asteapta momentul de glorie în depozitele muzeelor turkmene”, a concluzionat angajatul.

Sursa: AFP

articol preluat: http://www.descopera.ro/dnews/10717625-misterele-unei-civilizatii-sofisticate-elucidate-in-urma-unor-descoperiri-unice-intr-una-dintre-cele-mai-izolate-tari-din-lume-foto

 

Anunțuri
Explore posts in the same categories: de prin ziare...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: