Sfantul Invierii


Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Larnaca este unul dintre cele mai vechi orase din Europa. In Larnaca veti gasi numeroase obiective turistice si culturale, fiecare avand ceva aparte, o poveste interesanta si colectii de obiecte fascinante. Printre marile obiective din Larnaca se numara si unul dintre cele mai importante locuri sfinte din Grecia, Biserica Sfantul Lazar, sfantul ocrotitor al orasului Larnaca.

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Biserica Sfantul Lazar este un locas de cult foarte important pentru crestinii ortodocsi, atat datorita legendei care o inconjoara, cat mai ales datorita frumusetii arhitecturale, icoanelor si podoabelor din interior si in special icoanei Sfantului Lazar, despre care se spune ca face minuni.

Biserica Sfantul Lazar – traditita si istoricul locului

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca a fost construita in secolul al IX-lea pentru a adaposti mormantul lui Lazar – omul pe care Hristos l-a inviat din morti in orasul Betania. Reconstruita in secolul al XVII-lea, biserica din Larnaca este unul dintre cele mai importante si impresionante locuri ale orasului.

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Potrivit traditiei ortodoxe grecesti, dupa ce Lazar a fost inviat din morti de catre Hristos, acesta a venit in Cipru, unde, mai tarziu, avea sa fie ales episcop de Kition de catre Pavel si Barnaba. Lazar a mai trait in Larnaca pret de 30 de ani, fiind apoi inmormantat in interiorul bisericii.

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Mormantul lui Lazar aflat in Larnaca – diferit de mormantul sau din Betania, unde a venit Hristos – a fost dat uitarii in vremea raidurilor arabe. Sfintele sale Moaste au fost redescoperite in anul 890; dupa o slujba solemna de punere a lor intr-o Sfanta Lacra, acestea au fost transportate la Constantinopol de catre imparatul Leon al VI-lea, in anul 901.

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca a fost ridicata, cum am amintit mai sus, in secolul al IX-lea, deasupra mormantului episcopului Lazar. Mormantul sau era amplasat intr-o retea de catacombe, mai multe sarcofage fiind gasite in zona.

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Exista si o alta legenda legata de sfarsitul si Moastele Sfantului Lazar, si anume: Lazar si sora lui, Maria, au ajuns in Provence, iar mormantul lui Lazar a fost sapat in Autun, Franta. Inainte de Revolutia Franceza, aici exista Catedrala Sfantul Lazar. Astazi, o micuta biserica din Marseilles sustine ca pastreaza capul Sfantului Lazar.

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

In anul 1589, biserica a trebuit sa fie rascumparata de la turcii care cucerisera zona. De atunci si pana in anul 1758, biserica Sfantul Lazar a fost impartita de catre ortodocsi si romano-catolici.

Biserica Sfantului Lazar a fost reconstruita in secolul al XVII-lea. Un incendiu a izbucnit in anul 1970, urmarile fiind dureroase. Interiorul a fost grav avariat, biserica ramanand mai austera chiar decat toate bisericile cipriote.

Biserica Sfantul Lazar – arhitectura si podoabele bisericesti

Impresionantul turn-clopotnita a fost ridicat de-alungul reconstruirii bisericii din secolul al VII-lea, fiind unul dintre foarte putinele acceptate de turci in acea vreme, inainte de anul 1857. De obicei, turcii interziceau asemenea structuri – clopotnitele – din teama ca prezenta clopotelor ar putea fi o metoda de strangere a unui grup mare de oameni revoltati.

 Biserica Sfantul Lazar din Larnaca Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

 

Biserica Sfantului Lazar are un pridvor cu portal deschis, ale carui trepte coboara in incinta bisericii. Portalul pastreaza inscriptii grecesti, latine si franceze.

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Interiorul impresionant este alcatuit dintr-o nava centrala, doua abside si trei domuri. Acoperisul este sustinut de piloni dubli terminati cu capiteluri bizantine. Intr-unul dintre pilastri, o serie de trepte duce la un amvon elaborat vechi de peste 300 de ani, realizat in stil Rococo.

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Aceasta biserica de secol IX a fost renovata integrala in secolul XVII, cand a fost schimbat si iconostasul, astazi un minunat exemplu de arta baroca. Impresionantul iconostas, apartinand secolului al XVIII-lea, a fost grav avariat de catre incendiul din anul 1970.

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Ulterior, iconostasul a fost partial restaurat. Dintre icoanele cele mai importante ale bisericii amintim pe cea a Fecioarei Maria cu Pruncul, aflata pe unul dintre pilastrii nordici, pe cea a Sfantului Gheorghe omorand balaurul – 1717.

Sambata lui Lazar – marea procesiune din Larnaca

Lazar are si el doua icoane foarte frumoase in incinta bisericii care ii poarta numele: icoana realizata in filigram de argint infatisand Invierea lui Lazar – 1659, si o alta icoana a Invierii lui Lazar din mormant, in care un participand la eveniment se tine cu mana de nas, datorita mirosului greu.

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Aceasta icoana este purtata in procesiune in prezenta episcopului de Kition, cu opt zile inainte de Pasti. In aceasta zi, strazile din Larnaca sunt pline de credinciosi.

 Biserica Sfantul Lazar din Larnaca Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

 

Cripta bisericii, in care este pastrat si sarcofagul de marmura al Sfantului Lazar, se afla sub podeaua bisericii, in ea ajungandu-se coborand sirul de trepte ce pornesc din absida sudica.

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Teodor Danalache

 

articol preluat: http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/biserica-sfantul-lazar-larnaca-67651.html

Reclame
Explore posts in the same categories: ...fides in..., de prin ziare..., de suflet...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: