O mare victorie pentru albine!!!


O mare victorie pentru albine!!!

Dragi prieteni, 

Am reușit! Europa a interzis pesticidele care ne ucid albinele!! Bayer și alte mega-corporații au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a opri interdicția, dar societatea civilă, știința și buna guvernare au ieșit învingătoare!

Albinele Avaaz mor, Germania
Albinele „mor” la sediul principal al Bayer, Köln

Vanessa Amaral-Rogers, reprezentant al organizației pentru protejarea insectelor Buglife, a comentat victoria astfel:

“A fost un vot strâns, dar grație unei mobilizări impresionante a membrilor Avaaz, a apiculturilor și a multor altora, am reușit să câștigăm! Nu am nicio îndoială că avalanșa de telefoane și e-mailuri adresate ministerelor, acțiunile din Londra, Bruxelles și Köln și petiția uriașă cu 2.6 milioane de semnături au făcut posibilă această victorie. Mulțumim Avaaz și tuturor celor care au făcut eforturi atât de mari pentru a salva albinele!”

Două treimi din alimentele noastre depind de polenizarea facută de albine, așa că atunci când oamenii de știință au observat că acestea mor, în tăcere, cu o viteză alarmantă, am pornit lupta pentru salvarea lor și am continuat să luptăm până când am câștigat. Victoria de săptămâna aceasta e rezultatul a doi ani de eforturi, în care am bombardat ministerele cu mesaje, am organizat împreună cu apicultorii proteste care să atragă atenția mass-media, am finanțat sondaje de opinie și multe altele. Iată cum, împreună, am reușit să învingem:

    • Ne-am întărit poziția în Franța. În ianuarie 2011, 1 milion de oameni seamnează apelul nostru către Franța, cerând menținerea interdicției pentru pesticidele neonicotinoide, responsabile pentru moartea albinelor. Într-o acțiune care a făcut înconjurul presei, membrii Avaaz și specialiști apicultori se întâlnesc cu ministrul francez al Agriculturii, făcând presiuni pentru ignorarea puternicului lobby din partea industriei, menținerea interdicției și lansarea unui semnal important pentru celelalte țări europene.
Bernie în Bruxelles
Bernie, albina gonflabilă uriasă, ajută la lansarea petiției noastre cu 2.6 milioane de semnături în Bruxelles
    • Am dat piept cu industria. Bayer a avut niște invitați-surpriză la toate întâlnirile anuale ale firmei din ultimii 3 ani: Avaaz și aliații săi. Investitorii și directorii gigantului producător de pesticide sunt întâmpinați de fiecare dată de apicultori revoltați, bâzâituri asurzitoare și pancarte uriașe cu petiția Avaaz. Prin intermediul acestei petiții, peste un milion de oameni le cer să sisteze folosirea neonicotinoidelor până când cercetătorii vor da un verdict final privind efectele acestora asupra albinelor. Avaaz susține chiar și o prezentare în cadrul uneia dintre întâlniri, dar răspunsul lui Bayer rămâne același: „nu”.

 

    • Am adus știința în prim-plan. În ianuarie, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor ajunge la concluzia că trei tipuri de pesticide reprezintă un pericol inacceptabil pentru albine, așa că sărim din nou pe baricade pentru a ne asigura că politcienii europeni vor ține cont de ceea ce le recomandă experții. Noua noastră petiție adună rapid 2 milioane de semnături. După numeroase discuții cu factorii de decizie din UE, Avaaz transmite apelul nostru oficialilor, direct la sediul UE din Bruxelles. Doar câteva ore mai târziu, Comisia propune o interdicție de doi ani!

 

Marșul apicultorilo
Apicultorii participă la înmânarea unei petiții masive în Londra
    • Am profitat de fiecare șansă. Lupta pentru salvarea albinelor ia amploare în februarie și martie. Peste tot în Europa, membrii Avaaz se mobilizează pentru a răspunde la votul celor 27 de țări ale UE privind propunerea de interdicție a pesticidelor. Când giganți ai agriculturii ca Anglia și Germania declară că vor vota împotrivă, Avaaz publică sondaje care dovedesc că marea majoritate a cetățenilor englezi și germani e în favoarea interdicției. Membrii Avaaz trimit ministerelor Agriculturii din UE aproape o jumătate de milion de e-mailuri. Temându-se probabil mai mult de furia cetățenilor decât de lobby-ul corporațiilor, ministrul englez Owen Paterson se plânge că e ținta unui „atac cibernetic”, declarație pe care jurnaliștii o preiau în numeroase articole în favoarea noastră! Apoi își face apariția Bernie, albina noastră de 6 metri din Bruxelles, un mesaj vizual puternic care însoțește înmânarea petiției din ultima fază a negocierilor. Jurnaliștii încep să roiască în jurul lui Bernie și ne ajunge la ureche informația că l-am convins pe ministrul spaniol să citească mai atent raportul științific și să își schimbe părerea. Dar nu reușim să obținem majoritatea pentru aprobarea interdicției.

 

Bernie apare în ziarul The Independent
Albina Bernie apare în ziarul The Independent
  • Am convins Europa să treacă de pe roșu pe verde. În aprilie, propunerea pentru salvarea albinelor e trimisă la o Comisie de Apel, dându-ne o vagă speranță că am putea convinge câteva țări în plus să își schimbe poziția. Pe ultima sută de metri, ne unim forțele cu mai multe asociații printre care și Environmental Justice Foundation, Friends of the Earth și Pesticides Action Network, apicultori și creatori de modă faimoși pentru o acțiune comună în fața Parlamentului britanic. În Germania, apicultorii își lansează propria petiție Avaaz, semnată de peste 150.000 de germani în doar 2 zile și înmânată la scurt timp după acea în Köln. Telefoanele continuă să sune în ministerele Agriculturii din toată Europa în timp ce Avaaz răspunde la o rectificare nimicitoare din partea Ungariei și îl readuce pe Bernie în Bruxelles. Producătorii de pesticide plasează panouri publicitare în aeroport pentru a atrage atenția oficialilor care sosesc la fața locului și sugerează în presă luarea unor măsuri alternative, cum ar fi plantarea de flori sălbatice. Dar mașinăria lor de propagandă este ignorată: Bulgaria și – marea surpriză – Germania își schimbă poziția și obținem în sfârșit victoria, peste jumătate dintre țările UE votând în favoarea interdicției!
Am avut de străbătut un drum lung până la victorie și nu am fi reușit să ajungem aici fără ajutorul cercetătorilor, specialiștilor, politicienilor simpatizanți, apicultorilor și partenerilor noștri de campanii. Putem fi mândri, cu toții, de ceea ce am reușit să facem împreună! Iată ce spune un susținător important al albinelor, Paul de Zylva, director al Departamentului pentru Pesticide și Polenizatori din cadrul organizației Friends of the Earth:

„Mulțumesc milioanelor de membri Avaaz care s-au mobilizat online sau pe străzi. Fără îndoială, petiția masivă din partea Avaaz și campaniile sale creative au ajutat la obținerea acestei victorii, completând eforturile noastre și cele ale altor ONG-uri.”

E timpul să sărbătorim această clipă de răgaz pentru una dintre cele mai prețioase și importante creaturi ale lumii. Dar interdicția UE este valabilă doar pentru 2 ani, în așteptarea rezultatelor cercetărilor. Iar peste tot în lume albinele continuă să moară, atât din din cauza pesticidelor care le slăbesc și le dezorientează, cât și din cauza pierderii habitatului lor natural, care este din ce în ce mai des acaparat de om și acoperit de beton. În Europa și peste tot în lume trebuie depusă o muncă asiduă pentru a ne asigura că agricultura și politicile de mediu se ghidează după prescripțiile științei. Iar noi suntem făcuți pentru acest job.:)Cu speranță și bucurie, Ricken, Iain, Joseph, Emily, Alex, Michelle, Aldine, Julien, Anne, Christoph și restul echipei Avaaz PS: Haideți să continuăm lupta! Donează pentru a ajuta la lansarea unor campanii rapide și eficiente pentru rezolvarea celor mai presante probleme globale: https://secure.avaaz.org/ro/bees_victory/?rba13 SURSE Povestea albinelor și rolul jucat de Avaaz au fost menționate în sute de articole. Mai jos poți găsi o mică selecție: UE se teme pentru albine și interzice pesticidele (Reuters)http://www.reuters.com/video/2013/04/29/eu-bans-pesticides-over-bee-fears?videoId=242537247&videoChannel=5 Pesticidele care pun în pericol albinele nu sunt interzise în UE (The Guardian) http://www.guardian.co.uk/environment/2013/mar/15/bee-harming-pesticides-escape-european-ban UE declară că va face presiuni pentru protecția albinelor după ce membrii s-au contrazis pe tema pesticidelor (Washington Post) http://www.washingtonpost.com/business/eu-says-it-will-push-through-better-bee-protections-after-members-disagree-over-pesticides/2013/04/29/eea31ecc-b0d4-11e2-9fb1-62de9581c946_story.html Salvați albinele: protestatarii roiesc în fața Parlamentului pentru a susține interzicerea pesticidelor (Mirror) http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/save-bees-protesters-swarm-around-1855996 Vot istoric pentru interzicerea neonicotinoidelor considerate responsabile pentru decimarea albinelor (The Independent) http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/historic-vote-to-ban-neonicotinoid-pesticides-blamed-for-huge-decline-in-bees-8591807.html UE va interzice pesticidele considerate responsabile pentru decimarea albinelor (Al Jazeera)http://www.aljazeera.com/news/europe/2013/04/2013429133837540126.html Uniunea Europeană impune interzicerea pesticidelor care au ucis albinele (RFI) http://www.english.rfi.fr/environment/20130429-european-union-imposes-ban-pesticides-linked-bee-deaths UE va interzice pesticidele care ucid albinele (EU Observer) http://euobserver.com/environment/119979

Ajută comunitatea Avaaz!
Organizaţia noastră se finanţează exclusiv prin intermediul donaţiilor membrilor săi, refuzând orice sprijin din partea guvernelor şi corporaţiilor. Donaţiile sunt coordonate de o echipă dedicată, care se asigură că până şi cele mai mici contribuţii ajung să fie de mare ajutor!
Reclame
Explore posts in the same categories: vorbe primite, vorbe-napoiate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: