…despre…


Pierderile materiale

Pierderile materiale Pierderile materiale

Bunurile materiale pe care le dobandim in viata, fie ca mostenire, fie ca rezultat al ostenelilor noastre, sunt daruri pe care Dumnezeu ni le daruieste din dragoste, spre a-L cunoaste si a pasi statornic pe calea cea mantuitoare descoperita de Iisus Hristos.

Nici un lucru material pe care il avem nu trebuie sa fie socotit rezultatul firesc al unor eforturi, oricat de mari ar fi acestea, caci multi sunt cei care se ostenesc si nu izbutesc a castiga cele dorite.

Cand averile si bunurile materiale sunt dobandite sfidand purtarea de grija a lui Dumnezeu si incalcand dreptatea, atunci acestea vor fi lipsite de paza lui Dumnezeu. Unele ca acestea nu vor avea trainicie, nu ne vor indestula multa vreme si se vor risipi de la sine. Dumnezeu ingaduie ca bunurile dobandite cum nu trebuie si cele primite fara multumire, cu cartire si cu batjocura, sa ajunga sub influenta celui viclean, care le pagubeste.

Sunt mai multe cauze pentru care bunurile materiale primite sau agonisite in viata ajung sa se risipeasca, fara a intelege de ce.

Prima cauza este dracuirea lucrurilor, adica inchinarea acestora diavolului. In mod firesc, primim ceea ce cerem. Dand diavolului un anumit lucru (casa, masina, obiecte electrocasnice, haine, animale, lucruri din natura etc), acesta vine si isi manifesta puterea asupra lui.

O alta cauza este incalcarea zilei de odihna, adica a duminicii. Cand in aceasta zi sfanta se munceste, rezultatele muncii respective nu sunt trainice. Dumnezeu nu a lucrat in ziua de odihna, ci s-a odihnit de lucrarile Sale. Se pot indeplini unele munci absolut necesare, insa nu munci ce pot fi amanate sau care urmaresc un anumit profit.

Lipirea inimii de cele materiale atrage adesea pierderea sau afectarea lucrurilor mult-iubite. Pilda bogatului nemilostiv ne pune inainte moartea celui care isi face planuri mari cu privire la averile sale si lipsa de minte a celui care nu socoteste bunurile sale ca pe niste lucruri trecatoare. Inima nu trebuie inrobita nici macar fata de rudele cele mai apropiate, daramite de unele lucruri materiale, fie ele oricat de scumpe. Pastrarea si ingrijirea lucrurilor este o datorie crestineasca, insa intre aceasta atitudine si alipirea patimasa a inimii de ele este o diferenta ca de la cer la pamant. Prin pierderea sau afectarea lor, inima noastra sufera, iar mintea pricepe greseala.

O alta cauza din care averile noastre sufera pierderi este aceea ca le-am dobandit de la cine nu trebuie. Lucrurile castigate prin inselatorie sunt lipsite de paza lui Dumnezeu si se afla sub puterea celui care ne-a ispitit sa inselam. Cand cumparam sau primim lucruri furate sau pierdute, acestea sunt iarasi lipsite de trainicie, caci poarta cu ele intristarea sau vorbele rele ale celor care le-au pierdut.

Pierderi mari vin asupra celor materiale si prin vraji, mai ales atunci cand suntem vinovati fata de cei care ne pizmuiesc si nu avem asupra noastra harul lui Dumnezeu. Pentru a dobandi si a pastra harul lui Dumnezeu se cuvine sa ducem o viata bineplacuta Lui, implinind poruncile Sale. Postul si rugaciunea sa ne insoteasca in toata vremea, iar Sfanta Cruce sa fie asezata deasupra fiecarui lucru, fie in icoana, fie in inchinare. Sfestania curateste lucrurile de si le aseaza sub paza lui Dumnezeu.

Necazuri mari in cele materiale vin din blestemele altora si din juramintele noastre rostite asupra noastra sau asupra lucrurilor in sine. De toate acestea ne poate pazi numai harul lui Dumnezeu, dobandit printr-o vietuire placuta inaintea Lui.

Postul, rugaciunea, pocainta, spovedirea pacatelor si a gandurilor rele, impartasania cu Sfintele Taine, slujbele, lecturile din Sfanta Scriptura si din alte carti duhovnicesti, iertarea celor ce ne gresesc, iubirea semenilor, buna sfatuire a celor ce gresesc din nestiinta si, mai presus de toate, smerenia ne ajuta sa pastram pacea atat in sufletul si trupul nostru, cat si in cele materiale ale noastre.

Teodor Danalache

 

articol preluat: http://www.crestinortodox.ro/editoriale/pierderile-materiale-140665.html

Reclame
Explore posts in the same categories: ...fides in..., de folos sa-ti fie..., de prin ziare...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: