…”te iubeste mama!”…


Romania, tara ‘orfanilor albi’…
Publicat pe 22 Mai 2013

Asociatia Femeilor din Italia care a initiat proiectul ‘Te iubeste Mama’, ne face cunoscut un studiu elaborat de catre Comisia Europeana si care arata 4r
In Europa, 500.000 de copii traiesc fara parintii lor plecati la munca in strainatate. Ei provin din tarile Europei de Estca Polonia si Romania. Sociologii i-au numit pe acesti copii, „orfani albi”. In mod evident, aceasta stare de fapt conduce la consecinte psihologice grave, care ii afecteaza pe copii.

Am stat de vorba cu Silvia Dumitrache, presedinta Asociatiei femeilor din Italia, experta in acest domeniu, care ne spune ca problema principala este despartirea de mame. „Care este primul pas pe care ar trebui sa il faca adultii din Romania pentru a schimba situatia zecilor de mii de copii care sufera?”

„Primul pas? Sa isi asume responsabilitatile si sa ceara acelasi lucru de la autoritati”, spune Silvia Dumitrache, presedinta Asociatiei Femeilor Romane din Italia (cu link ). „Si parintii sunt fragili. Ei sufera la randul lor pentru ca sunt victime ale unui sistem bolnav”, mai atrage atentia Silvia Dumitrache.

E important ca, si cu privire la aceasta problematica, sa cerem mai mult de la autoritati: „Ei sunt functionari publici platiti din bani publici pentru a face treburile tarii in folosul cetatenilor.”, declara Silvia Dumitrache pentru Garbo.ro.

Statisticile despre tara noastra arata ca un roman din sase este plecat la munca in strainatate. 750.000 de copii din cei 5 milioane de copiii ai Romaniei au experimentat macar o perioada din viata lor cum este sa traiesti cu macar un parinte plecat la munca in strainatate. Organizatia L’Albero della Vita afirma ca, in afara celor 350.000 de copii abandonati de parinti, alti 400.000 de minori romani s-au confruntat, cel putin o data in viata, cu problema lipsei parintilor.

Astfel, in total, din cei aproximativ cinci milioane de copii romani, 750.000 au fost afectati mai mult sau mai putin de plecarea unuia sau ambilor parinti in strainatate…

„Ceea ce le-as sugera eu parintilor ar fi sa fie sinceri cu copiii lor. Sa le spuna adevarul: de ce pleaca, unde pleaca, ca este dorinta lor, hotararea lor, sa nu o proiecteze asupra copiilor lor, sa asculte ce doresc acestia, sa tina seama nu numai de convingerile lor, dar si de necesitatile sufletesti legitime ale copiilor si, daca se poate, sa nu plece cand sunt acestia foarte mici…”, spune Silvia Dumitrache.

In Romania au fost inregistrate cel putin 100 de cazuri de copii care s-au sinucis de dorul parintilor. Chiar si copiii care raman cu taii sunt afectati din punct de vedere emotional.

Citeste si:

Cupa Franke – Turneu de tenis pentru copii organizat de Asociatia Liga Romana de Tenis
Otita medie – o boala ce afecteaza tot mai multi copii
(P) Cea mai sigura si distractiva protectie solara pentru copilul tau
Foto: Depositphotos

Mai este o realitate faptul ca femeile romane aflate in Italia au nevoie la randul lor de ajutor atat din partea autoritatilor italiene cat si din partea autoritatilor romane! Intr-un interviu pentru Radio Vatican, Silvia mai explica faptul ca, de doi ani de zile incearca sa faca cat mai vizibil proiectul „Te iubeste mama/ La mamma ti vuole bene”. Proiectul sau a avut parte de multa sustinere din partea autoritatilor italiene si din partea presei din Penisnula.

Cititi mai multe despre Campania Te Iubeste mama

Este timpul ca si in Romania sa constientizam mai mult amploarea acestui fenomen, de aceea va incurajam sa va alaturati campaniei de sensibilizare pe care o duce Asociatia Femeilor din Italia!
Urmariti site-ul proiectului „Te iubeste mama” pentru cele mai proaspete informatii despre acest subiect: http://www.teiubestemama.it

Aderati la Cauza Te iubeste mama, via Causes.com:

http://www.causes.com/causes/561490-te-iubeste-mama

Si urmariti activitatea Asociatiei Femeilor din Italia, pe Facebook:

Associazione delle Donne Romene in Italia – A.D.R.I. Onlus

„Sa crestem copiii in asa fel incat sa nu aiba nevoie sa se vindece de copilarie”/ „Let’s raise children who won’t have to recover from their childhood.” – Pam Leo.
Garbo.ro sustine Te iubeste mama! Fii si tu alaturi de copii!

articol preluat: http://www.garbo.ro/articol/Social/14049/romania-tara-orfanilor-albi.html?utm_source=newsletter-kidz-20130522&utm_medium=email&utm_content=kidz-20130522&utm_campaign=Newsletter-Kidz#state=39be99cd475e0a977064ea75879f37c8&access_token=CAACvDxkeP9cBAHDdVgnuZAh3PyYQD0sqMjKmBdB7iEdkcwcSg4CynkNu3NmolDs0sNtzZCaI6lJZAHkzqZCbEI4KZAvmpAnN9wPoHyE9uC65cEmv1f8x5UZCsZA8uSAix8KRt3ZBPkFJ1My5Tz8j1tIOUNYpCD1nwOJLZCuzi8sJEtwZDZD&expires_in=5888&https=1

Reclame
Explore posts in the same categories: de prin ziare...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: