Rosia Montana – o idee, un ideal, un fapt…


Dragi prieteni ai Rosiei Montane,

Avem vesti bune privind patrimoniului Rosiei Montane. Prima veste se refera la lansarea lucrarilor programului Adopta o Casa la Rosia Montana pentru campania 2013! Pentru realizarea lucrarilor de conservare pentru cele 4 case avem nevoie de sprijinul tuturor sustinatorilor dezvoltarii durabile a Rosiei Montane! In prima etapa a acestei campanii – luna iulie, vor fi derulate lucrari la doua dintre cladiri – casa traditionala din tarina (nr. 1248) si casa parohiala unitariana (391), urmand ca in lunile urmatoare sa initiem lucrari la celelalte case incluse in program.
Va invitam sa ne fiti alaturi si in aceast an. Este necesara implicarea voluntarilor cu anumite abilitati, a celor care pot oferi servicii de specialitate, dar si a tuturor celor care doresc sa deprinda un mestesug traditional! De asemenea, materialele de constructii (in special lemnul, dar si altele) sau uneltele sunt binevenite!
Va rugam sa consultati recomandarile noastre, necesitatile programului, cerintele si conditiile oferite de organizatori AICI.
Pentru acest debut de campanie beneficiem de sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural Roman pentru 5 ateliere de restaurare la care vor participa mesteri locali sau mesteri specializati in tehnici si lucrari traditionale de constructie: sindrila, dulgherie, zidarie si tencuieli cu mortar de var, zidarie seaca (mauri), tamplarie.

O parte dintre lucrarile propuse pentru cele 4 case vor beneficia de rezultale acestor ateliere. Pentru restul lucrarilor este necesara contributia dumneavoastra! Daca doriti sa sprijiniti activitatile si lucrarile pe care le desfasuram o puteti face prin sistem PayPal sau direct in cont, prin transfer bancar.

Afla mai multe pe http://www.adoptaocasa.ro sau pe pagina facebook adoptaocasa
Pentru informatii suplimentare scrie-ne la contact@adoptaocasa.ro

 

Rosia Montana a intrat in programul 7 Most Endangered

Cea de-a doua veste vine de la Atena, unde organizatia Europa Nostra a anuntat in data de 12 iunie 2013, in cadrul unei conferinte de presa la Biroul din Atena al Parlamentului European, lista finala a siturilor si monumentelor selectate pentru programul de advocacy si salvare 7 Most Endangered (Cele mai periclitate 7 situri) initiat anul acesta in colaborare cu Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Mai multe detalii puteti afla din comunicatul oficial remis de organizatiile care au realizat dosarul de candidatura pentru Rosia Montana, organizatii care au sustinut in data de 13 iunie la Bucuresti o conferinta de presa dedicata acestui subiect.

Ministerul Culturii sustine demersurile de distrugere a Rosiei Montane

In timp ce organizatii internationale de exceptie se reunesc si discuta problema patrimoniului Rosiei Montane, precum si solutii pentru salvarea sa, Ministerul Culturii trateaza unilateral problema patrimoniului cultural de la Rosia Montana.

Asociatia Alburnus Maior a fost invitata de catre Secretarul de Stat in Ministerul Culturii, dl. Radu Boroianu sa isi prezinte „viziunea si solutiile de conservare, restaurare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane” in cadrul unei intalniri anuntate pentru 21 iunie, la Rosia Montana. Aceasta invitatie a fost comunicata pe 20 iunie, cu doar o zi inaintea vizitei secretarului de stat. Din partea companiei miniere au fost prezenti specialisti sositi special din Franta sau din Bucuresti, ceea ce indica anuntarea din timp a intalnirii, din partea sustinatorilor patrimoniului de la Rosia Montana au fost anuntate doar organizatiile locale, in ultimul moment, ignorandu-se vocea specialistilor si a organizatiilor profesionale care colaboreaza cu comunitatea locala pentru salvarea patrimoniului de la distrugerea provocata de proiectul minier.
****
FanFest #8 Rosia Montana exista prin tine!
15-18 august 2013
Campania Salvati Rosia Montana are placerea de a anunta cea de-a 8-a editie FanFest, in perioada 15 – 18 august 2013, la Rosia Montana.
Festivalul FanFest a fost initiat in anul 2004 de catre Asociatia Alburnus Maior in colaborare cu alte organizatii, reunite in Campania Salvati Rosia Montana si are loc anual, in luna august. Este un ansamblu de evenimente muzicale si artistice, de dezbateri si ateliere practice ce au ca tema centrala opozitia fata de inceperea proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana. De asemenea, aduce in prim plan alternativele de dezvoltare ale regiunii precum turismul, agricultura si initiativele locale. Toti artistii performeaza pro bono la FanFest. Accesul este liber la toate evenimentele organizate, singurele venituri rezultand, in beneficiul localnicilor, din gazduirea participantilor si vanzarea de produse din zona. Aflat in acest an la a opta editie, festivalul propune numeroase activitati: proiectii de filme documentare, piese de teatru, dezbateri, ateliere, expozitii, concerte, tururi ghidate, activitati speciale pentru copii, activitati recreative si un targ taranesc.
Mai mult ca oricand, Rosia Montana are nevoie de noi toti. Doar ducandu-i povestea mai departe, Rosia Montana poate fi salvata! De la an la an suntem tot mai multi. Ne bucuram ca v-ati alaturat celei mai mari miscari de mediu si sociale din Romania, Campania Salvati Rosia Montana. Impreuna tinem muntii in loc, cu adevarat!
Te tinem la curent cu programul FanFest pe: http://www.fanfest.ro
pagina facebook FanFest Rosia Montana

FANFEST TE VREA IN ORGANIZARE

Anul acesta dorim sa anticipam evenimentul din luna august printr-o serie de PRE-event-uri in mai multe localitati din tara.

Editia aceasta, mai mult ca oricand, avem nevoie de ajutorul tau. Resursele financiare sunt limitate, si pentru marea majoritate a activitatilor ne vom baza, ca de obiciei, pe voluntari. Pentru a completa resursele financiare fragile de care dispunem, te invitam sa organizam impreuna PRE-event-uri cu strangere de fonduri pentru editia FanFest de anul acesta.

Daca crezi ca te poti implica in organizarea unui PRE-event in orasul tau, contacteaza-ne la adresa de e-mail: preevent@fanfest.ro

De asemenea iti punem la dispozitie un Ghid de organizare a unui PRE-event FanFest.

 

DONEAZA CA SA EXISTE FanFest

FanFest a fost si este posibil prin munca unei intregi echipe de voluntari: oameni care isi sacrifica timpul liber si isi pun la bataie nervii, creativitatea si puterea de munca in sprijinul Rosiei Montane. Cu bugete infime, care n-au ajuns, niciodata, nici macar la a zecea parte din bugetul unui festival al berii, voluntarii FanFest au reusit, an de an, sa puna pe picioare un festival prin care sa faca Romaniei – si nu numai – cunostina cu Rosia Montana. In urma eforturilor lor, Rosia Montana si problemele ei sunt cunoscute de tot mai multi romani si europeni, iar la FanFest oamenii se indragostesc definitiv de acest loc, ce va trai vesnic.

Anul acesta TU faci FanFest-ul. Ajuta-ne cu ce poti! FanFest are nevoie de: corturi mari de spectacol, corturi mici pentru invitati, saci de dormit, generatoare de mare putere, motorina, alimente, apa, panza, lemn, cabluri electrice, unelte, hartie, echipament pentru internet, scaune pliante, pahare reciclabile, tiparituri (afise, pliante, fluturasi), tricouri, vopsele acrilice si pentru textile, transport marfa si persoane.

Scrie-ne la adresa contact@fanfest.ro sa ne spui cu ce ne poti sprijini.

Si pentru ca nu am ajuns inca la performanta de a organiza acest festival fara bani, donatiile sunt binevenite: DONEAZA AICI! (http://www.rosiamontana.net/donatii/impreuna-cu-tine-facem-fanfest-la-rosia-montana/)

Solidaritatea umana nu e un talent, nici un cadou. Solidaritatea se invata, impreuna. Haideti sa invatam, impreuna, sa ne pese de Rosia Montana, de oameni, de natura si de patrimonial nostru!

Reclame
Explore posts in the same categories: atitudini, opinii, vorbe primite, vorbe-napoiate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: