trucuri de bucatarie


Iată câteva trucuri simple, dar de efect, care vă pot fi de  mare folos în bucătărie.

1. Dacă se întâmplă să puneți prea multă sare în  oala cu supă, nu  trebuie decât să adăugaţi în oală un cartof decojit.  Cartoful va absorbi excesul de sare.

2. Pentru îndepărtarea mirosurilor de pe mâni după tăierea cepei sau usturoiului, frecaţi-le cu o linguriţă din oţel inoxidabil. Oţelul ar trebui să absorbi mirosul.

3. Boabele proaspete de cafea, de asemenea, pot absorbi mirosurile neplacute de pe mâini.

4. Când ouăle fierb, adăugaţi în apă un vârf de cuţit de sare pentru a nu se sparge coaja.

5. Nu puneţi niciodată citrice sau roşii în frigider. Temperaturile scăzute le deteriorează gustul.

6. Pentru a curăţa instrumentele de gătit din metal, nu folosiți detergenți niciodată. Doar curățați-le cu sare și cu un prosop curat, uscat de hârtie.

7. Pentru a curăţa un ceainic electric, cu depuneri de calcar pe elementul de încălzire, fierbeți un amestec din jumătate de oţet şi jumătate apă.

8. Când păstrați cutii goale închise ermetic, puneți înăuntru un vârf de cuțit de sare pentru a nu prinde miros greu.

9. Dacă pregătiți un sos şi-l ardeți din greșeală, tunați-l într-un alt vas şi continuați fierberea. Adăugați apoi un vârf de linguriță de zahăr, suficient cât să nu îndulcească sosul. Zahărul îndepărtează gustul de arsură.

10. Aţi ars orezul dintr-un vas? Luaţi o felie de pâine albă şi puneţi-o pe partea cu orezul ars timp de 5-10 minute pentru a îndepărta gustul de arsură.

11. Înainte de a tăia ardeiul iute, turnaţi puţin ulei pe mâini, iar astfel pielea nu vă va ustura.

12. Dacă  nu sunteţi sigur că ouăle sunt proaspete, puneţi-le într-un vas cu apă. Ouăle care se vor lăsa pe fundul vasului, sunt proaspete. Dacă vreun ou se ridică, fie şi un pic, atunci acesta nu este foarte proaspăt şi trebuie gătit curând. Dar dacă pluteşte, deja oul este vechi şi mai bine îl aruncaţi decât să îl consumaţi.

13. Pentru a alunga furnicile din bucătarie, descoperiţi-le locația și acoperiți-le ieșirea cu vaselină. Furnicile nu trec prin soluția gelatinoasă. Dacă vin pe sub ușă, trageți o linie pe podea cu creta. Micile insecte nu vor trece de linia de demarcație.

14. Înainte de a pregăti floricelele de porumb pe aragaz, puneți-le întâi timp de 10 minute în apă. Scurgeți-le de apă și pregătiți-le apoi ca de obicei. Umiditatea ajută floricele să se ”spargă” mai repede şi să fie mai pufoase.

15. Nu depozitaţi bananele în buchet, așa cum sunt ele de  obicei, sau într-un bol de fructe, alături de alte fructe. Fiecare banană trebuie pusă într-o locație diferită, deoarece bananele emană un gaz care determină coacerea rapidă a fructelor de lângă ele. Separându-le, vor sta proaspete mai mult timp.

16. Pentru a nu  înmuguri cartofii, puneţi în pungă, alături de ei, şi un măr.

17. Dacă vă mai rămâne vin în sticlă, congelați-l în cuburi, în tăviță, și îl puteți adăuga ușor în supe sau sosuri. Savoarea va fi deosebită.

18. Pentru a curăţa fisurile şi locurile greu accesibile din vase, umpleți-le cu apă şi adăugați două comprimate de Alka-Seltzer. Bulele vor curăța fisurile.

19. După ce fierbeți paste sau cartofi, răciți apa şi folosiți-o pentru a uda plantele de apartament. Apa conține nutrienți pe care plantele le adoră.

20. Când curăţaţi acvariul, nu aruncați apa, ci folosiți-o tot pentru a  uda plantele din casă. Azotul și fosforul transformă apa din acvariu într-un fertilizator ideal.

21. Atunci când vreți să dezgheţaţi o bucată de carne de la congelator, turnați oțet peste ea. Nu doar că va frăgezi carnea, ci și va grăbi dezghețarea.

22. Substanţa din ceapă care provoacă lăcrimarea ochilor este situată în rădăcina ceapei. Tăiaţi această parte într-o formă conică și îndepărtați rădăcina.

23. Dacă apreciaţi gustul usturoiului, dar stomacul protestează ori de câte ori îl folosiţi, încercaţi trucul următor: ungeţi vasul în care urmeză să serviţi mâncare cu un căţel de usturoi, astfel veţi avea

parte de aromă fără a beneficia şi de arsuri la stomac.

24. Cafeaua se păstrează cel mai bine la frigider fie că este boabe, fie că este măcinată..

25. Bicarbonatul de sodiu nu este un deodorant atât de eficient pentru frigider pe cât  credeți. Cărbunele activ este mult mai potrivit pentru absorbția mirosurilor din frigider şi congelator.

26. Totuși, bicarbonatul de sodiu este un agent de curăţare extrem de eficient. Folosiţi-l împreună cu oţetul pentru a dezinfecta canalizarea şi a curăța chiuvetele.

27. Dacă vă crestaţi la deget în timp ce tăiaţi legumele, aşteptați până se oprește sângerarea, iar apoi aplicați un strat subțire de ojă. Oja acționează precum un bandaj.

28. Ca zahărul brun să nu se întărească, puneți în pachet o felie de măr, o bucată de pâine sau un ciob de teracotă.

29. Aveți o aşchie invizibilă și enervantă în piele de la instrumentele de lemn din bucătărie? Atunci puneți o bucată de bandă adezivă pe zona respectivă, iar apoi trageţi-o pentru a elimina ”inamicul”.

30. Dacă vă ardeți, puneţi muştar pe zona afectată. Lăsaţi-l un timp şi va ameliora  durerea, dar va preveni şi formarea băşicilor.

31. Dacă mai aveţi crătiţi de aluminiu prin bucătărie şi au devenit mate, fierbeţi câteva coji de măr în ele. În afară de faptul că se vor lumina, vor parfuma şi bucătăria.

32. Pentru a păstra prăjiturelele proaspete, bunicuţele recomandă să puneţi hârtie creponată pe fundul borcanelor.

33. Dacă sarea se umezeşte, puneţi câteva boabe de orez în solniţă pentru a absorbi excesul de umezeală.

34. Pentru a curăţa petele de fructe de pe degete, masaţi-le cu un cartof proaspăt, decojit. Oţetul alb, de asemenea, poate face acest truc.

35. Păstraţi salata iceberg proaspătă dacă o ambalaţi într-un prosop curat, de hârtie şi apoi o puneţi în frigider într-o pungă sigilată.

36. Dacă pâinea nu mai e proaspătă, puneţi o ţelină proaspătă, curăţată, în pungă şi închidei-o la gură. Aceasta îi redă  pâinii gustul proaspăt şi textura moale.

37. Păstraţi întotdeauna o plantă de aloe vera în bucătărie. E nepreţuită atunci când vă tăiaţi sau vă ardeţi la mână. Dacă rupeţi doar o frunză, ”gelul” din interior va repara ”prejudiciul”.

38. Atunci când pregătiţi supe sau sosuri care au ieşit prea grase, adăugaţi un cub de gheaţă. Gheaţa va atrage grăsimea pe care o puteţi apoi lua cu o lingură.

39. Pentru a refolosi uleiul de gătit fără să se simtă tot ce a fost gătit anterior în acesta, adăugaţi în ulei un sfert dintr-o bucată de ghimbir. Ghimbirul va elimina orice aromă sau miros rămas.

40. Dacă laptele este în pericol să se strice până când l-aţi putea termina, atunci adăugaţi un vârf de cuţit de sare atunci când deschideţi prima dată cutia. Laptele va se va menţine proaspăt mai mult timp.

41. Apa care a fost fiartă şi care este lăsată  să se răcească, va îngheţa mai repede decât apa de la robinet. Este bine de ştiut acest lucru când aveţi o petrecere şi aveţi nevoie urgentă de gheaţă.

42. Scoateţi petele de ceai sau de cafea din ceştile de porţelan cu o pastă formată din  bicarbonat de sodiu, suc de lămâie şi cremă de tartru. Frecaţi petele cu acest amestec şi vor dispărea imediat.

43. Dacă două pahare de de sticlă s-au lipit după o depozitare îndelungată, nu este imposibil să le dezlipiţi. Puneţi paharul din exterior în apă caldă, iar în cel interior puneţi un cub de gheaţă. Efectul? Sticla rece se contractă, iar cea caldă se dilată, procese care vor face ca  paharele să fie separate cu

uşurinţă.

44. Pentru scoaterea aşchiilor de sub unghii, ţineţi degetul afectat într-un bol de lapte în care aţi pus şi o bucată de pâine.

45. Pentru a ajuta sertarele vechi din lemn să se  deschidă şi să se închidă uşor, frecaţi şinele cu o lumânare.

46. Un tampon de vată îmbibat în oţet alb şi aplicat pe o vânătaie proaspătă, va reduce „întunecimea” vânătăii şi o va face să dispară mai repede.

47. Pentru a păstra salamul proaspăt pentru mai mult timp ungeţi partea tăiată cu puţin unt.

48. Orezul rămâne  întreg şi alb  dacă se adaugă în apa de fiert o felie de lămâie.

49. Cremele de ciocolată vor fi mai fine şi mai aromate dacă veţi topi ciocolata într-o jumătate de ceaşcă de cafea şi nu în apă caldă aşa cum se procedează de obicei.

50. Supa nu va da în foc dacă veţi unge pe interior  marginea vasului cu puţin  unt.

Reclame
Explore posts in the same categories: vorbe primite, vorbe-napoiate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: